Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Gábor Dénes-díjban részesült Dr. Varga Péter Pál

2018. december 13-án a Parlament Felsőházi Teremben 30. alkalommal került átadásra a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott GÁBOR DÉNES-díj, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon, és napjainkig 229-en részesültek ezen elismerésben.

A Gábor Dénes-díj megalapítóinak szándéka egyben a technológiai innováció, a műszaki/mérnöki kutatómunka, az ember által teremtett gépek és létrehozott anyagi konstrukciók iránti társadalmi figyelem és elismerés felkeltése és megerősítése volt. Az évente kiosztott díjak jól lefedik az egyes ipari ágazatokat: IT-távközlés; gépipar; energetika; vegyészet-gyógyszeripar; orvosi technológia/műszergyártás; mezőgazdaság-biotechnológia; „egyéb” (üzleti menedzsment, kiemelkedő oktatási teljesítmény). 

A Kuratórium döntése alapján Gábor Dénes-díjban részesült Dr. Varga Péter Pál ortopéd sebész

Az Országos Gerincgyógyászati Központ igazgató főorvosát kiemelkedő kreatív, innovatív műszaki-szellemi tevékenységéért, többek között az új fejlesztésű implantátumok gerincsebészeti beavatkozási, műtéti eljárásainak fejlesztésében és alkalmazásában betöltött úttörő szerepéért, az anyagtechnológiai és gyártási mérnöki eredményeknek a gerincgyógyászati eljárásokba történő eredményes integrálásáért, a négy évtizedes, iskolateremtő gerincsebészeti orvosi tevékenységéért díjazták.

Életrajz

Dr. Varga Péter Pál a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát 1979-ben, majd 1983-ban ortopéd sebészi szakvizsgát tett.  A János Kórház Ortopédiai Osztályán kezdte sebészi pályáját, majd 1987-ben a SOTE Ortopédiai Klinika Gerincsebészeti Osztályának alapító főorvosa lett. Az osztály 1993-ban a Királyhágó utcai Kórházbaköltözött, s 1996-ban Országos   Gerincgyógyászati Központtá (OGK) nyilvánították.

A nemzetközi szakmai-tudományos életbe 1985-ben kapcsolódott be, s számos országban (USA, Japán, Németország, Hollandia, Egyesült Királyság stb.) töltött hosszabb-rövidebb időt ösztöndíjasként, később vendégsebészként. 1988 óta önálló kutatási projekteket vezetett a gerincsebészeti implantológia vezető nemzetközi cégeinél (Acromed, Medtronic, OrthoDevelopment, stb.). Megvalósult szabadalmai közül hét a gerinc degeneratív és daganatos megbetegedéseiben meghatározó szerepet tölt be. Közöttük a csigolyaközti távtartó a világ legnagyobb számban beültetett gerincimplantátuma, míg nonrigid titán gerincstabilizáló eszköze (Dr. Farkas Józseffel, a Sanatmetal Kft igazgatójával közös szabadalma) új utat nyitott az időskori gerincelváltozások műtéti kezelésében. Tizenegy új gerincsebészeti eljárás kidolgozása fűződik nevéhez, köztük a keresztcsonti   daganatok eltávolításának és rekonstrukciós technikájának műtétje, ami az adott szubspecialitás   alapműtétjévé vált.  

Intézete, az OGK a nemzetközi gerincsebészeti szakmai–tudományos tevékenységek egyik központja, jelentős nemzetközi oktatási programmal, amiben évente mintegy 120 külföldi orvos vesz részt. Nemzetközi előadásai és egyetemi (UCLA, UC Irvine, UofRochester, Utrecht, Tokio, Innsbruck stb.) kurzusainak száma jelentős, több kormány szakértője és nemzetközi szervezet tanácsadója.   Öt   könyvet, 21 könyvfejezetet írt, publikációinak száma 146.  Az öt legrangosabb nemzetközi gerincsebészeti folyóirat szerkesztőségének tagja, a Magyar Gerincgyógyászati Szemle alapító-főszerkesztője. Nemzetközi szakmai kitüntetései és elismerései mellett Budapest díszpolgára, a   Magyar Köztársaság Tisztikeresztjének, a Batthyanyi-Strattmann díjnak, valamint több szakmai társaság életműdíjának birtokosa.

Forrás: http://www.gabordenes.hu/gabor-denes-dij-2017-sajtoanyag-2/

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató