Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Rádiófrekvenciás abláció a gerinc másodlagos daganatainak kezelésére

Először végezték Magyarországon gerincet érintő daganat rádiófrekvenciás eltávolítását korszerű, minimál invazív gerinc stabilizációval kombinálva az Országos Gerincgyógyászati Központban. A műtéti beavatkozás új teret nyithat a gerinc másodlagos daganatainak kezelésében. A fájdalomcsillapító hatás mellett a daganatos sejteket közvetlenül károsító hatása is van a módszernek, amelyet a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően már a gerinccsatorna és az idegelemek (a gerincvelő illetve az ideggyökök) közvetlen közelében is el lehet végezni.

„Az eszköz segítségével a daganat belsejében olyan kontrollált hőenergiát tudunk közölni, melynek hatására a daganatsejtek - legalább részlegesen - elpusztulnak. A hevítés területét milliméterre pontosan tudjuk meghatározni, ezzel kiküszöbölhető a környező idegek és erek károsodása” – magyarázza dr. Lazáry Áron, a beavatkozást végző gerincsebész. Az elmúlt két évben világszerte több, mint 2000 esetben végezték az ún. rádiofrekvenciás ablációt és a kezdeti eredmények – a biztonságosság és a hatékonyság tekintetében – biztatóak. Ugyanakkor a kezelés nem helyettesíti, hanem kiegészíti a modern, komplex gerincdaganatkezelés egyéb elemeit. „A gerincsebész szerepe ezzel megnő, mivel a lokális kontroll lehetőségét ezzel a minimálisan invazív eljárással növelni tudjuk. Kiemelten fontos lehet a kezelés azokban az esetekben, amikor a beteg egyéb gerincsebészeti beavatkozásra, gerincstabilizálásra szorul a gerinc biomechanikai integritásának megőrzése, helyreállítása érdekében, mint a jelen esetben is, ahol minimálisan invazív, bőrön át történő stabilizációval egészítjük ki a műtétet”.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ, mint hazai és nemzetközi gerincdaganat centrum, kiemelt feladatai közé sorolja, hogy a gerinc elsődleges és másodlagos daganatos megbetegedéseiben szenvedők számára hatékony és korszerű sebészeti kezelést nyújtson, amennyiben az a modern szakmai irányelveknek megfelelően indokolt.

Látogatási tilalom

Tisztelt látogatók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Megértésüket köszönjük!