Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

BMBSpine 2018. november 15-16. Milánó

A Budapest-Milánó-Bázel gerinckongresszus (BMBSpine) hetedik alkalommal került megrendezésre. Idén, a körforgásnak megfelelően, Milánóban, mivel időközben az egyik alapító-szervező, Stefano Boriani professzor a milánói Galeazzi Intézetbe tette át székhelyét és gerincsebészeti aktivitását. Boriani doktor főszervezésével a másfél napos konferencia fő témája a sebészi kezelés határai voltak.

A tudományos ülés társelnökei Stephan Scharen (Bázel) és Lazáry Áron (Budapest) mellett a gerincdaganatok és a korosodó gerinc betegségeinek szakértői adtak elő, esetcentrikus prezentációkat. Az interaktív program széles diszkusszióra adott lehetőséget, amit az újfajta terem elrendezés is segített. Az Országos Gerincgyógyászati Központot 9 tagú delegáció képviselte. A konferencia témái, konklúziói közül kiemelendőek a következők. A Német Gerincgyógyászati Társaság által kifejlesztett és validált, az oszteoporotikus csigolyatörések klasszifikációjára szolgáló új rendszert az AOSpine befogadja és hivatalos klasszifikációs rendszerként fogja promótálni. A szisztéma nagy előnye, hogy egyértelmű útmutatást ad a különböző típusú törések kezelési stratégiájára (a Gerincgyógyászati Szemle következő számában részletesen mutatjuk be az OF klasszifikációs sémát).

A minimál invazív gerincsebészeti módszerek egyértelmű előnye a beteg terhelésének csökkentése, ami az optimális terápiás eredmény elérése mellett – főleg időskorú beteg esetében – kulcsfontosságú.

A virtuális valóság korszaka a gerincsebészetbe is beköszönt. A bázeli egyetemen a komplex gerincsebészeti eljárások tervezését segítő virtuális valóság alapú szoftvert fejlesztettek, amit akár sebészi robotok programozására, irányítására is használni lehet a jövőben.

A gerincmetsztázisokkal küzdő beteget ellátásában kulcsfontosságú az onkoradiológusokkal és az onkológusokkal való napi szintű együttműködés. A sugársebészet és a modern onkológiai ellátás adta lehetőségek folyamatosan bővülnek és csak a diszciplinák szoros együttműködése jelölheti ki a gerincsebészeti beavatkozás pontos helyét és értékét. A világ vezető mozgásszervi daganatcentrumaiban együtt dolgoznak a sebészek és a nem sebészi diszciplinák képviselői, ami optimális környezetet biztosít a betegek életminőségének javítását célzó terápiás terv felállítására és kivitelezésére.

A BMBSpine előtti napon tartotta a konferencia helyszínén az AOSpine Knowledge Forum on Tumors (KF) a vezetőségi ülését, melyen a gerincdaganatok kutatásának fő kérdései kerültek napirendre. A KF által létrehozott két nemzetközi, prospektív regiszter egyedülálló lehetőséget teremt a gerincdaganatok klinikai jellemzőinek kutatására. Az elsődleges és másodlagos gerincdaganatokkal kezelt betegek multicentrikus adatbázisa olyan ütemben növekszik, hogy világosan látszik, a kezdeményezés eredményeként már két éven belül a mindenkor legnagyobb, legrészletesebb adatbázis jön létre. Az Országos Gerincgyógyászati Központ a bevont betegek számát tekintve világszinten a 3-5. helyen áll.

Dr. Lazáry Áron

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató