Európai Gerinc Diploma képzés Strasbourgban

2018.06.18-22.

A világon a legnagyobb gerincgyógyászati szakmai szervezet, a Eurospine több éve célul tűzte ki az egységes európai gerincsebészeti szakvizsga bevezetését. A szakmai háttér megteremtése érdekében standardizált, moduláris oktatási rendszer kiépítését kezdte meg 8 éve. Ez az Európai Gerinc Diploma képzési rendszere. Napjainkra a képzés többlépcsőssé vált, a tudásanyag és a formátum folyamatos tökéletesítésen esik át és az örvendetes evolúciónak köszönhetően kijelenthető, hogy az európai unió által 5-7 éven belül akkreditálásra kerülő “gerincsebészet” szakvizsga követelmény rendszere is erre a képzési anyagra fog épülni. Az ún. Alap diploma 5 moduljának (alap tudomány, degeneratív, tumor, trauma, deformitás) teljesítését követően végezhető el a szakmai gyakorlati periódust is magába foglaló Emelt képzés, amelynek teljesítése a szakvizsga megszerzésének szükséges és elégséges feltétele lesz.

A képzés eredményességét és sikerét növelik a közelmúlt reformintézkedései: az Eurospine bevezette az ún. Diploma-ekvivalencia rendszert, azaz az illetékes bizottság jóváhagyását követően egy adott ország a saját nyelven is megszervezheti és megtarthatja a képzési modulokat, ami nem utolsósorban a résztvevőket terhelő költségeket csökkenti (jelenleg az alap diploma megszerzésének teljes költsége - részvételi díj, utazás, szállás- kb. 10 000 EUR). Számos nemzeti társaság él a harmonizáció lehetőségével, igy az utóbbi évben Németország, Görögország, Spanyolország, Törökország szervezett “nemzeti” modulokat illetve teljes kurrikulumot, melynek eredményeként ugrásszerűen megnőtt a diplomát szerzők száma. A második lépés a tananyag reformját jelentette. Adaptálva a modern felnőtt oktatási elveket, a dinamizmus, az interaktivitás és a kétirányú kommunikáció jellemzi az új formátumot, mely az oktatók es a résztvevők visszajelzése alapján jótékony változást jelent. (A bebetonozott oktatói státusz ideje is lejárt - a hallgatói vagy kurzus vezetői visszajelzések alapján a EuroSpine tisztelettel eltekinthet az előadó jövőbeni terhelésétől).

A fentiek tükrében különösen jelentős, hogy hazánk aktívan képviseli magát a központi képzési rendszerben. A program es a tudásanyag kidolgozásában illetve a gerincdaganat modulok rendszeres előadójaként Dr. Varga Péter Pál központi szerepet töltött be, idén pedig a strasbourgi oktatási héten Dr. Lazáry Áron az alaptudományok modul előadójaként vett részt.

A Magyar Gerincgyógyászati Társaság és az Országos Gerincgyógyászati Központ célja az európai gerinc diploma képzés adaptálása. Az Eurospine által akkreditált hazai illetve regionális kurzusok szervezésével a gerincsebészeti aktivitást érdemben kifejtő szakemberek megszerezhetik az alap diplomát, mely később az Európai Gerincsebészeti szakvizsga alapkövetelmény lesz.

További információ: https://www.eurospine.org/cm_data/20180606_Module_1_2018.pdf