Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Nyújtógyakorlatok derékfájósoknak

Gyógytorna gyakorlataink enyhítik a derékfájást és segítenek megelőzni a derékfájdalom kialakulását. A gyakorlatok megkezdése előtt egyeztessen szakorvosával, gyógytornászával, akik szakmai segítséget tudnak nyújtani az állapotának megfelelő mozgásforma kiválasztásában. Lehetőség szerint minden nap, de legalább hetente több alkalommal végezze el a gyakorlatokat. A nyújtógyakorlatokat egészítse ki izomerősítő tréninggel.

I.

Kiindulóhelyzet hanyatt fekvésben. Nyújtózkodjon ebben a helyzetben, karok lábak maradjanak a földön. A gyakorlat végrehajtható úgy is, hogy ellentétes karral és lábbal nyújtózik. Egy-egy pozíciót tartson ki pár másodpercig.

II.

Kiinduló helyzet hanyatt fekvésben. Tegye talpra a lábait. Az egyik lábát húzza a mellkasához és tartsa ott pár másodpercig, majd cserélje meg a lábát. 5 ismétlést végezzen mindkét lábbal felváltva.

III.

Kiinduló helyzet hanyatt fekvésben. Közelítse a mellkasához a behajlított lábait, tartsa meg a pozíciót pár másodpercig.

IV.

Kiinduló helyzet hanyatt fekvésben. Tegye talpra a lábait. A medence billentéshez a derekát szorítsa a földhöz, majd térjen vissza kiinduló helyzetbe. A gyakorlat során a fenekét ne emelje el a földtől. 5-10 ismétlést végezzen.

V.

Kiinduló helyzet hanyatt fekvésben. Karok oldalalt, a földön maradnak. Tegye talpra a lábait. Mindkét lábát egyszerre döntse az egyik majd a másik irányba. 5 ismétlést végezzen mindkét irányban.

VI.

Kiinduló helyzet hanyatt fekvésben. Karok oldalalt, a földön, törzshöz közel támaszkodjanak.  Tegye talpra a lábait. Az egyik lábát, majd a másik lábát nyújtsa felváltva. 5 ismétlést végezzen mindkét lábbal.

VII.

Kiinduló helyzet sarokülésben. Mellkasát közelítse a földhöz, karokkal nyújtózzon előre. Tenyere maradjon a földön. Tartsa ki a pozíciót kb. 10 másodpercig.