Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Dr. Szöllősi Balázs a Duna TV Család-barát c. műsorában

Dr. Szöllősi Balázs, az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincsebész főorvosa, ortopéd szakorvosa a Duna TV Család-barát c. műsorában adott interjút.

2018. április 18-án a Duna TV Család-barát c. műsorának vendége volt Dr. Szöllősi Balázs, aki a porckorongsérvről beszélgetett a műsorvezetőkkel és rengeteg nézői telefonra is válaszolt.

7+1 dolog, amit megtanultunk a porckorongsérvről

A rendkívül informatív és közérthetően megfogalmazott interjúban többek között az alábbiak hangoztak el:

  • a gerinc egy szelvényezett szerv, ami csigolyákból épül fel. Az alábbi hasonlattal érzékeltethető a legjobban: a gerinc olyan mintha kockákból tornyot építenénk és minden két kocka közé betennénk egy radírgumit – ez a porckorong. A porckorong viszont nem porcból áll, hanem egy rugalmas, rostos kötőszövetből.
  • A porckorongnak két fontos mechanikai szerepe van: az egyik a rezgések csillapítása, a másik, hogy rugalmas kötőelemként összekapcsolja a csigolyákat.
  • A porckorong kopó szerv. 30 éves korunk körül kezdődik el a kopásos öregedési folyamat és élethosszon át tart. Ennek a kopásnak bizonyos stádiumokban bizonyos panaszai lehetnek. A leggyakoribb tünet a fájdalom, a zsibbadásos panaszok, illetve egyes izomcsoportok gyengülése.
  • A felnőtt lakosság 80%-a élete során 1-2x átesik valamilyen gerincbetegségből eredő fájdalmon. 
  • A porckorongsérv diagnosztizálása: alapos orvosi vizsgálat és valamilyen képalkotó vizsgálat, melyek közül a legmegbízhatóbb az MRI.
  • A porckorongsérves betegeknek kevesebb mint 10%-a kellene, hogy műtétre kerüljön. A műtét helyett/előtt javasolt konzervatív kezelés sok esetben nagyon hasznos. Akut fájdalom esetén először fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és pihenés javasolt. Ha ezek nem elegendőek, akkor kórházi konzervatív kezelésre van szükség: ekkor a betegeknek vénásan adunk gyulladáscsökkentő gyógyszert 5-6 napig. Az akut szakasz lecsengése után előtérbe kerül a gyógytorna, mint legfontosabb kezelési módszer. Ha a megfelelően végig vitt 6-8 hetes konzervatív terápia nem használ, akkor az már egy megfelelő érv lehet a műtét mellett.
  • A műtét a porckorongsérv kezelésében egy rövid pillanat, az egész terápiás folyamatnak csekély része. Nagyon fontos megérteni, hogy a műtétnél a porckorongnak az a kis részlete kerül eltávolításra, amely az idegelemeket nyomja, tehát a kopott porckorong egésze a helyén marad. A műtéttel azokat a panaszokat tudjuk orvosolni, amelyek a lesugárzó fájdalmakat, a nagy fájdalomszindrómát okozzák. Minden porckorongsérv műtét életmódváltást kíván meg a betegektől. A gyógytornát nemcsak 1-2 hétig kell végezni, hanem folyamatosan!
  • Gerincpanaszokkal olyan centrumhoz érdemes fordulni, ahol sebészek, konzervatív terápiás szakemberek, gyógytornászok, pszichológusok együtt dolgoznak. Utóbbi azért is fontos, mert a krónikus fájdalomnak gyakran pszichológiai vonatkozásai is vannak.
A dr. Szöllősi Balázzsal készített interjút itt, a teljes adást pedig itt tekinthetik meg. (Utóbbi esetében az első interjú 23:02-től 30:31-ig tart, a második pedig 53:00-tól 55:00-ig.)
Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató