Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Nyertes OTKA pályázat

Tudományos kutatás-fejlesztési projekttámogatást nyertünk, az OTKA FK17 pályázati kiírásban. A STABILITÁS projekt (FK123884) során a gerinc szegmentális instabilitásának specifikus formáit fogjuk vizsgálni in silico (számítógépes) szimulációs eszközökkel. A 36.6M forint összköltségvetésű kutatási projektet az Országos Gerincgyógyászati Központ In Silico Biomechanikai Laboratóriuma által vezetett konzorcium valósítja meg a következő 4 év során (kutatásvezető: Lazáry Áron).

 

A stabilitás a gerinc fájdalommentes, optimális funkciója szempontjából kiemelten fontos. Egyre növekvő számú beteg szenved a gerinc instabilitásának specifikus – korábbi gerincműtétet követően kialakuló, vagy előrehaladott porckorong degenerációval összefüggő – formáitól. Ezen kórképek biomechanikai háttere nem ismert, így hatékony megelőzési és kezelési stratégiák sem állnak rendelkezésre. A STABILITÁS kutatásban egy átfogó számítógépes szimulációs eszközrendszer kerül kifejlesztésre, amelynek segítségével az instabilitás specifikus formáinak – a szomszédos szegmentum szindrómának, a proximális junkcionális kyphosisnak és az előrehaladott degenerációval kapcsolatos instabilitásnak – hátterében álló biomechanikai tényezők és kockázati elemek kerülnek leírásra. Több validált kutatási módszer kombinálásával és magas színvonalú szoftveres eszközök integrálásával válik lehetővé a fenti kórfolyamatok kialakulásának tanulmányozása és a rizikótényezők azonosítása. A kísérletes eredményeket klinikai betegcsoportok terápiás adataival vetjük össze, az alapkutatási összefüggések valódi jelentőségének kimutatása érdekében. A feltárt tudományos összefüggések megteremtik a lehetőséget hatékony prevenciós és kezelési algoritmusok fejlesztésére. A projekt eredményei közvetlenül segítik a komplikációk elkerülését és a betegek kezelését az egyéni- és az állapotspecifikus biomechanikai tényezők figyelembevételével. A kutatási támogatás lehetőséget nyújt az Országos Gerincgyógyászati Központ modern, magas szakmai színvonalú In Silico Biomechanikai Laboratóriumának létrehozására és működtetésére, ahol a továbbiakban számos mozgásszervi alap- és alkalmazott kutatási program valósulhat meg.

Látogatási tilalom

Tisztelt látogatók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Megértésüket köszönjük!