3D nyomtatás a gerincsebészetben

A Mindenki Akadémiája előadója volt dr. Lazáry Áron, az Országos Gerincgyógyászati Központ tudományos igazgatója. A gerincsebész előadása az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb technikai vívmányáról: a 3D nyomtatás fejődéséről szólt, melynek eredményei mára már az orvostudományban is elérhetővé és használhatóvá váltak.

A 3D nyomtatás az elmúlt 5-10 évben fejlődött olyan mértékben, hogy gyógyászati célra is alkalmas nyomtatott tárgyak előállítására képes. Jelenleg jellemzően a mozgásszervi betegségekhez, az ortopédiához és a gerincgyógyászathoz kapcsolódnak a felhasználási területek. Az eljárás alkalmas a beavatkozás modellezésére, a műtéti beavatkozások biztonságosságának növelésére és a betegre szabott implantátumok létrehozására. A 3D nyomtatás célja a gyógyászatban az egyénre szabott gyógymód megtervezése és megvalósítása.

A jövőben 3D nyomtatással előállított, beültetett implantátumok készülhetnek majd olyan anyagokból, amelyek miután létrejött a csontosodás, felszívódnak illetve átalakulnak csonttá. A gerincsebészetében is, a 3D nyomtatásnak köszönhetően, rendelkezésre állhat az a technológia, amely révén a beültetett csavarok, rudak és protézisek idővel átalakulnak és a beteg saját szervezetévé, saját csontjává válnak.

Hallgassa meg a teljes előadást!