Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

„A D-vitamin/hormon az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti” – idézünk “A sokoldalú D-vitamin” című korábbi írásunkból. Kiemelkedő jelentőségét tükrözi, hogy  két évente Magyarországon,  tizenhárom  különböző  orvos szakmai társaság  részvételével – az elmúlt évek tudományos adatait figyelembe véve –  újabb-és újabb iránymutatás születik  a D-vitamin pótlás és kezelés mindennapi gyakorlatáról. Ennek köszönhetően, – bár még távol állunk a kívánatostól – jelentősen emelkedett a D-vitamin pótlás gyakorisága hazánkban. Dr. Ferenc Mária osztályvezető főorvos, reumatológus-fizioterápiás, rehabilitációs szakorvos, gerincgyógyász konzultáns segítségével a legutóbbi 2016. novemberi konszenzus megbeszélés fontosabb adatait foglaljuk össze.

A D-vitamin a napfény hatására az emberi szervezetben képződő, vagy oda táplálékkal bekerülő elő anyagból, több lépcsőn keresztül a májban és vesében aktiválódik. Magyarországon a naponta szükséges UVB-sugárzáshoz márciustól októberig, a végtagokat, vállat és az arcot érő, napi 15-30 perces 10 és 16 óra közötti direkt napsugárzás elegendő lenne, azonban tudni kell, hogy a napvédő faktorok gátolják a D – vitamin  képzést, és az életkorral is arányosan csökken a D-vitamin termelés szervezetünkben.

Jelenleg a 75nmol/l, (30ng/ml) alatti értéket tekintjük a D-vitamin-hiány határának.

Melyek a D-vitamin-hiány szempontjából fokozott kockázatú állapotok?

 • Oszteoporózis, oszteomalácia
 • Felszívódási zavarok
 • A mellékpajzsmirigy másodlagos túlműködése
 • Krónikus májbetegség
 • Krónikus vesebetegség
 • Várandós kismama
 • Szoptatós anya
 • Újszülött kor
 • Policisztás ovárium szindróma
 • Emlő és vastagbél daganat
 • Obezitás
 • Időskori gyakori elesés
 • Bizonyos gyógyszerek (pl. tartós szteroid szedés, antikonvulzív szerek)
 • Napsugárzást tartósan nem kapó egyén

A mindennapi gyakorlatban nem indokolt a D-vitamin szint szűrő jellegű mérése az egyébként egészséges népességben, de a fentebb felsorolt rizikócsoportokban viszont javasolt, valamint szükséges lehet a terápia követésére D-vitamin hiányos állapotokban.

Mit érdemes tudni a készítményekről?

 • Az aktív D-vitamin/hormon (alfakalcidol) anyagcseréje gyors, néhány óra alatt csökken felére a csúcskoncentráció a keringésben, a szervezetben pedig 12 óra alatt. Az aktív forma napi adagolást igényel, viszont máj- és vesebetegség esetén célszerűbb az adása, mert nincs szükség a két szervben az aktivációra.
 • A D3-vitamin NE-ben megadott formájával, – a D-vitamin raktárként szolgáló molekula – hosszú felezési ideje miatt, a D-vitamin pótlása nemcsak napi adagolással oldható meg, de heti-havi adással is biztosítható.

A D-vitamin hiány kezelése orvosi feladat, megelőzése egészséges egyéneknél is indokolt. Magyarországon a D-vitamin hiány szempontjából fokozott kockázatnak kitett egyéneknél- ld. a fenti felsorolás- egész évben javasolt preventív célú D-vitamin bevitel, egészséges emberekben csak a téli-kora tavaszi hónapokban.

Magyarországon a D-vitamin hiány megelőzésére javasolt D3- vitamin dózisok október végétől márciusig mindenkinek:

 • Csecsemőknek:                                                     400 – 1000 NE
 • Gyermekek (1-6év) :                                           600 – 1000 NE
 • Gyermekek (6 év felett):                                     600 – 1000 NE
 • Serdülő:                                                                800 – 1000 NE
 • Felnőttek:                                                           1500 – 2000 NE
 • Várandós nők:                                                     1500 – 2000 NE

Az oszteporózis miatt kezelt betegeknek folyamatos napi 800-1000 NE adagú D3-vitamin pótlás indokolt.

A D-vitamin-hiány megelőzéséhez szükséges D3-vitamin pótlást szájon át bevehető pontosan meghatározható mennyiségű D3-vitamint tartalmazó készítményekkel kell megoldani.( tabletta,olaj)

A D-vitamin toxikus dózisát tartósan bevitt, napi 40 000 NE – ben határozták meg.

Egyéb, – a prevención és a csontanyagcserén kívüli – betegségek, daganat megelőzés, autoimmun kórképek, endokrin rendellenességek, neurológiai kórképek stb. egyéni az orvos által beállított dozírozást igényelnek.

Kapcsolódó témák

Tájékoztatás

Tisztelt Betegeink!

A járványügyi helyzet aktuális alakulására való tekintettel az Országos Gerincgyógyászati Központ közfinanszírozott járóbeteg-ellátásában
2021. március 08-ától ÁTMENETILEG CSAK SÜRGŐSSÉGI indikációjú gerincgyógyászati ellátás nyújtására van lehetőség.

Ennek igénybevételéhez sürgősségi háziorvosi vagy szakorvosi beutaló és előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a (+36) 1 887-7900 telefonszámon.


 Tisztelt Hozzátartozók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

Járóbeteg-ellátás esetén a hozzátartozók kizárólag akkor léphetnek be az Intézetbe, ha a páciens kiskorú vagy mozgásában korlátozott vagy egyéb okok miatt önállóan közlekedni, ügyintézni nem képes. Ebben az esetben is kizárólag EGY kísérő kaphat bebocsájtást.

Betegbiztonsági protokollunkat ITT olvashatják el.

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.


Megértésüket és türelmüket köszönjük!