Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Miként kezelhető a nyaki eredetű szédülés?

A nyaki eredetű szédülés, mint egyensúlyzavar, bizonytalanságérzés, a nyaki gerinc diszfunkciójának (fájdalom, vagy merevség, vagy mindkettő) a következménye. A helyzetérzékelés e  zavara, mely a nyaki régió struktúráinak rendellenességéből  származik,-  mint hipotézis - már  több mint száz éves múltra tekint vissza. Létezése évekig vitatott volt a tudományos bizonyítékok hiánya, valamint az eredménytelen fizioterápiás próbálkozások miatt. Ma már azonban egyre több tudományos közlemény támasztja alá a kóroki tényezőket, s előrelépés történt a sikeres terápiás beavatkozás tudományos értékű bizonyítására. A nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység kezelési lehetőségeiről dr. Ferenc Mária osztályvezető főorvost, reumatológus-fizioterápiás, rehabilitációs szakorvost, gerincgyógyász konzultánst kérdeztük.

Habár sok embert érint a nyaki szédülés, de a jelentős hányaduk nem részesül megfelelő kezelésben. Két manuál terápiás módszer (Mulligan és Maitland) bizonyul hatékonynak a nyaki szédülés kezelésében, melynek bizonyítására megszületett az első dupla vak, randomizált, kontrollált tanulmány, melyet Ausztráliában, Newcastle-ban a Fizioterápiás Egyetemen végeztek.

A helyzetérzékelő idegvégződések (proprioceptorok) 50%-ban, - mint előző a nyaki szédülésről szóló írásunkban említettük - a nyaki gerinc kisízületeiben találhatók, de a lágy szövetekben, szalagokban, izmokban (főleg a csuklyásizomban) is jelentős mennyiségben vannak jelen, melyek információt közvetítenek a központi idegrendszernek a fej orientációjáról. A  manuál terápia oldja a kisízületi blokkot,stimulálja  a proprioceptorokat, amelyek ezáltal normalizálják a kisízületekből,izmokból szalagokból  az egyensúlyérzékelő magvakba felszálló információt.

A vizsgálat célja, - amelyben 86 nyaki szédülős egyén vett részt (életkor 18-90 között) – az volt, hogy összehasonlítsák, a két népszerű manuál terápiás eljárás a Mulligan és Maitland hatását egymással és placébóval szemben a nyaki szédülésben. A vizsgálatból kizártak minden, egyéb szédülést okozó betegséget és állapotot. A betegcsoportot háromfelé osztották: 1. csoport Mulligan, a 2. csoport Maitland manuál terápiában részsült, a 3. placebo csoport pedig egyéb gyakorlatot végzett és deaktivált lézer terápiát kapott. A Mulligan manuál terápia során a funkcionális helyzetben, a kisízület síkjában passzívan végzünk finom oszcilláló mozgásokat az érintett szegmentumban, melyhez speciális irányított aktív gyakorlatok is társulnak, és kiegészül önterápiás elemekkel is. A  Maitland manuál terápia passzív kisízületi mozgást alkalmaz.


Egy-két Mulligan manuál terápiás elem.

A tanulmányban mérték a szédülés intenzitását, egy 100 mm-es vizuális analóg skálán, a szédülés gyakoriságát, a szédülés időtartamát, a nyaki fájdalmat szintén vizuális analóg skálán, és a szédülés okozta életminőség változást. Az említett paramétereket az intervenciók előtt, 2-6 manuál terápiás kezelés után, és 12 héttel a beavatkozás befejezését követően regisztrálták. A kutatás eredménye az volt, hogy a szédülés gyakorisága, intenzitása, időtartama, valamint a nyaki fájdalom  mértéke mindkét manuál terápiás eljárás után jelentősen csökkent a 2-6 alkalmas manuál terápia után, s ez tartott még a kezelés befejezése után 12 héttel is, míg a placébó csoportban nem volt változás egyik kimeneti értékben sem.

Ezen értekezés eredményei azt demonstrálták, hogy mind a Mulligan , mind Maitland manuál terápia  hatékony terápiás beavatkozás a nyaki eredetű szédülés kezelésében, melynek  erős az evidenciaszintje. Egyben közvetlen bizonyítékot ad arra is, hogy a szédülékenység a nyaki gerinc struktúráiból is kiindulhat, ha a szédülés egyéb alternatív okait kizártuk, és a tünetek valamint a morfológiai elváltozás ezt alátámasztja.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a manuál terápia azonban kontraindikált, ha szédüléshez - szédülékenységhez az alábbi tünetek társulnak:

  • Kettős látás
  • Intenzív erősödő fejfájás
  • Általános gyengeség
  • Beszédzavar
  • Ébredési és ébren maradási nehézség
  • Járásnehezítettség
  • Inadekvát cselekvés
  • Végtagok mozgászavara
  • Nisztagmus (szemtekerezgés)
  • Hányás, hányinger

Megjegyzés: Az egyéb fizioterápiás próbálkozások a nyaki eredetű szédülékenység kezelésében általában  eredménytelenek, sőt a számos manuál terápiás módszer  közül is csak ennek a  két manuál terápiás módozatnak van ez idáig  tudományos evidencia értékű bizonyítása.

Kapcsolódó témák

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató