• Intézetünk
 • Munkatársaink
 • Tevékenységeink
 • Orvosoknak
 • Gyakori kérdések
 • Elérhetőségek
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@ogk.hu
  language enmagyar
  Sajtómegjelenések
  Sajtóközlemények
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek

  Új honlappal mutatkozik be a 20 éves Gerincbetegek a Gerincbetegekért Alapítvány

   

  A  népesség 80%-a szenved életének egy bizonyos szakaszában derék, vagy derék és alsó végtagi fájdalomtól. A derékfájdalom gyakoriságánál fogva az egyik legköltségesebb mozgásszervi panasz, társadalmi és gazdasági terhe óriási. A mai civilizált életformánkból fakadóan szinte elkerülhetetlen, hogy életünk során ne találkozzunk gerincbetegséggel. Van, aki rendszeres mozgással, gyógytornával esetleg életmódváltoztatással meg tudja előzi a betegség romlását, de sok beteg küzdelmes utat jár be, számukra a gerincműtét jelenti az új élet kezdetét.

  A Gerincbetegek a Gerincbetegekért Alapítvány logója

  A Gerincbetegek a Gerincbetegekért Alapítványt  Bán Ernő és Bán Ernőné 1997. szeptember 9-én hozták létre. Az idén 20 éves alapítvány munkáját a következő célok határozzák meg:

   

  Egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység keretén belül:

  • a gerincbetegek ellátási körülményeinek javítása,
  • a gerincbetegségek okozta tartós fájdalmak enyhítésére irányuló betegtájékoztatási, diagnosztikai és terápiás aktivitások ösztönzése és támogatása,
  • a gerincbetegeket kezelő intézetek, osztályok és rendelők (tulajdonviszonyoktól független) támogatása,
  • a gerincbetegek szociális, egzisztenciális és mentális rehabilitációját elősegítő szerződések és aktivitások támogatása.

  Tudományos tevékenység, kutatás támogatása:

  • a gerincbetegségek jobb megismeréséhez segítő alapkutatások (biomechanika, neurofiziológia, stb.) támogatása,
  • a hazai kutatók ösztönzése és támogatása, ösztöndíj és utazási támogatás útján,
  • hasonló tevékenységet folytató hazai és külföldi szervezetekkel kapcsolatfenntartás és szakmai kapcsolat felvételének kezdeményezése.

  Az alapítvány önálló honlapja, a gerincbetegalapitvany.hu  2017. első napjaiban indult azzal a céllal, hogy bemutassa a szervezet céljait és működését. A letisztult és látványos, képekkel és videókkal gazdagon illusztrált oldalon bemutatásra kerülnek az alapítvány célkitűzései és az elmúlt évek megvalósult beruházásai. Az oldal olvasói megismerhetik a Gerincbetegek a Gerincbetegekért Alapítvány fejlesztései segítségével modern körülmények között gyógyuló fiatal betegek történetét interjú és rövidfilm formájában. A gerincbetegséggel küzdő olvasók reményt és erőt meríthetnek ezekből a történetekből.

   

  „Medencém összeért a bordáimmal”

   

   „Medencém összeért a bordáimmal” – meséli Ricsi, aki a 2014-ben elvégzett műtétje után olyan erőre tett szert, amely képessé teszi őt az aktív sportolásra is.

   

  Betegség után is vasember!

   

  Nem azért csinálta végig, mert könnyű, azért vágott bele, mert nehéz.

   

  1,9 km úszás, 90 km kerékpározás, 21,2 km futás; ezek a Budapest Féltávú Ironman verseny távjai. Tegyük a szívünkre a kezünket, ezek a távok elérhetetlenek az átlagos edzettséggel rendelkező halandók számára. A sportolók is speciális felkészüléssel dolgoznak azon, hogy akár egy-egy számban teljesíteni tudják ezeket az embert próbáló kilométereket.

   

  Sosem szabad feladni!

   

  A csinos és mosolygós mazsorettek fellépése mindig a zene, a tánc, a fiatalság igazi ünnepe. A most 16 éves Dia is egy ilyen vidám, sportos közösségnek, az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar és Mazsorett Csoportnak a tagja gyerekkora óta, és ebben még súlyos gerincproblémája sem tudta megakadályozni. Sportossága segített leküzdeni sok nehézséget betegsége idején is, és már néhány hónappal a sikeres műtéte után újra elkezdte a próbákat a csapattal. Amikor betegségéről kérdeztük, a vele történtek legfontosabb tanulságát úgy foglalta össze: egy pillanatra sem szabad feladni!