Az Országos Gerincgyógyászati Központ hazánk egyetlen olyan közfinanszírozott kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének teljes spektrumát átfogja.

English

A békés harcos - világbajnokság porckorongsérv után

Kovács Mária többszörös magyar bajnok, többszörös Európa-bajnok és kétszeres amatőr világbajnok ökölvívó. Ha harcolni kell, nem kell őt félteni: 2010 óta tudott porckorongsérvéről, visszaemlékezése szerint versenyek előtt mindig rosszabb volt a helyzet, de ez nem tartotta őt vissza a ringbeli küzdelmektől.

Hogyan kezdődött az karriered?

Az önbizalom hiányra kerestem megoldást, emellett azonban azért is vonzott az ökölvívás, mert éreztem, hogy általa meg tudom védeni magam. A kezdetekkor egyből felfigyelt rám az edzőm a kiemelkedő mozgáskoordinációm miatt.

 

Mire tanít az ökölvívás?

A sport kapcsán tanultakat az élet minden területén tudom kamatoztatni, annak ellenére, hogy 17 évesen kezdtem gyorsan jöttek a sikerek. A gyerekeken látom, hogy nyitottabbá válnak az edzések és a közösség hatására. Sok gyereknek segítség, hogy a sport által kiszakadnak a zűrös családi vagy iskolai problémák közül.

A sportolók között is ismert tény, hogy az ökölvívóknak nagyon erős a törzsizomzata. Hogy alakulhatott ki a porckorongsérv?

A boksz egyoldalas sport, a heti tíz edzés és a folyamatos rotáló mozgás nem tesz jót a gerincnek. Ezért fontos, hogy jó szakemberekkel vegye körbe magát az ember.

Mikor érezted, hogy ezzel a fájdalommal orvoshoz kell fordulnod?

2015 szeptemberében erős fájdalom jelezte, hogy baj van, először konzervatív terápiával próbálkoztunk, de novemberre egyértelművé vált, hogy a porckorongsérvet műtéttel kell megoldani. Az Országos Gerincgyógyászati Központban dr. Agócs Miklós végezte el a műtétet. A doktor úrral műtét előtt részletesen átbeszéltük a lehetséges műtéti megoldásokat, több lehetőség közül választhattam. Biztos vagyok benne, hogy a gyors gyógyuláshoz az is hozzásegített, hogy hittem a közösen átbeszélt műtét sikerében.

Hogyan zajlott a műtét utáni időszak?

A műtét után 3 napig voltam a kórházban, hamar megszűnt a fájdalmam és gyorsan gyógyultam. Három hét után újra egy gyulladt állapot alakult ki, ismét konzervatív terápiás kezelést kaptam. Februárban óvatosabban kezdtem a mozgást, de a hónap végére már aktívan végeztem a gyógytornát és az edzéseket is. A kitartó gyógytornának köszönhetően áprilistól komoly felkészülési munkát tudtam végezni a közelgő májusi VB-re.

Ötödik helyen végeztél a világbajnokságon. Hogy élted meg a versenyt?

Ez a verseny volt a visszavonuló mérkőzésem, nem tudtam volna abbahagyni úgy a versenyzést, hogy még egyszer ne mérettessem meg magam a ringben. Az elmúlt év tapasztalati segítettek abban, hogy türelmes legyek magammal szemben és ne akarjak mindent bármi/minden áron.

Hogyan tervezed a jövőt?

Szeretném az elmúlt évek tapasztalatait továbbadni, már elkezdtem az egyesületünknél gyerekekkel foglalkozni, és ha esetleg úgy adódna szeretnék a válogatottnál edzőként dolgozni.

A kezelőorvos szemével: dr. Agócs Miklós

Dr. Agócs Miklós, az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincsebész, ortopéd szakorvosa orvosi szemszögből ismertette a világbajnoki pontszerző ökölvívók esetét.

Mennyire speciális helyzet egy élsportoló kezelése?

Hobbi sportolóként karrierem kezdetén vágytam rá, hogy egyszer sportolókat gyógyítsak, többek között ennek is köszönhető a szakma választásom. Egy élsportoló kezelésében egy mozgásszervi szakembernek egészen más szempontokat kell figyelembe venni, mint mozgásszervek igénybevétele szempontjából hétköznapi helyzetben.

A konzervatív kezelés időtartama rövidülhet abból a célból, hogy a sportoló lehetőség szerint minél hamarabb visszakapja teljes terhelhetőségét, hisz a mai sportban csak maximális edzésmunka végzésével érhetők el a sportolók által kitűzött célok. 

A műtétet követő időszakban is könnyebb dolga van azoknak a betegeknek, akik korábban rendszeresen sportoltak?

A mozgásszervi megbetegedések hosszú távon csak folyamatos mozgással gyógyíthatóak. Ez a gerincbetegek többségének elsőként gyógytornát jelent.

Egy sportoló számára, aki napi rendszerességgel feszegeti saját határait, a gyógytorna végzéséhez szükséges fittség rendelkezésre áll, és az a tény, hogy eredményt csak kitartó munkával lehet elérni magától értetődő a számukra.

A műtéti eljárás meghatározásában a páciens fizikai állapota és élethelyzete mennyire befolyásolja a döntést?

Amennyiben egy gerincbeteg számára műtéti kezelést helyezünk kilátásba, igyekszünk teljes körűen tájékozódni a páciens pszicho-szociális állapotáról, élethelyzetéről, illetve arról, hogy milyen speciális élethelyzeti célok megvalósításában kell segítenünk a műtéti beavatkozással.

Intézetünkben, annak megalakulása óta pszichológiai munkacsoport támogatja a mozgásszervi sebészek munkáját. Ezen kollégák segítséget nyújtanak pácienseink műtét előtti kivizsgálásában, vezetésében, illetve a műtét után segítenek az első napok aggodalmas pillanataiban.

A gerincbetegségek sebészeti megoldásában sokszor nem csak egy kezelési lehetőség merül fel. Élethelyzeti lehetőségei, céljai alapján kell megválasztanunk a páciens számára legjobbat. Természetesen a döntés közös, így feltétlenül ismertetnünk kell a lehetőségek előnyeit, hátrányait minden aspektusból. Többek között ilyen a megfelelő terhelhetőséget biztosító műtéti indikáció, hisz egy sportoló számára, akinek akár már csak egy, két, akár három év van vissza karrierjéből, többnyire a gyors rehabilitáció és a teljes terhelhetőség minél korábbi visszanyerése a cél.

Kapcsolódó témák