Az Országos Gerincgyógyászati Központ hazánk egyetlen olyan közfinanszírozott kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének teljes spektrumát átfogja.

English

MAITT kongresszus beszámoló

A Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság 44. Nemzeti Kongresszusát különlegesen emlékezetessé tette, hogy a társaság idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját.

 

A májusi konferenciát magas szakmai színvonalú, érdekes és hasznos előadások jellemezték. Intézetünket három szakemberünk képviselte: Tóth Éva és dr. Léderer Norbert „Altatunk és mérünk” című esettanulmányuk bemutatásával, Dr. Csató Gábor pedig „Fájhat-e a fejünk? című előadásával vett részt a programban.

Az „Altatunk és mérünk” című előadásban szakembereink a neuromonitor szerepét mutatták be egy scoliosis műtét alatti altatás esetében. Csató doktor előadása - Traumás koponya -agysérült adatbázis elemzése - magával ragadó volt, mert bár témáját tekintve statisztikai adatbázis elemzést hallhattunk, az eladó gördülékeny és érdekes megfogalmazása, valamint a látványos képi reprezentáció magasan kiemelkedett a szekció többi előadása közül.

A konferencián előadásokat hangzottak el többek között a korszerű enterális és parenterális táplálásról, a kórházi infekció kontrollról, a fájdalomcsillapítási protokollokról és azok hatékonyságáról.

A résztvevők megismerhették egy idős nőbeteg történetét, aki súlyos mozgáskorlátozottságától és környezeti beszűkültségéből szabadult a Fentanyl-tapasz használatának és megfelelő dozírozásának köszönhetően.

Személyes kedvencünk az első tüdő transzplantációs team munkájáról készített megható kisfilm volt, amelyben bemutatták az egész folyamatot, a donortól kezdve egészen a recipiensig.