Az Országos Gerincgyógyászati Központ hazánk egyetlen olyan közfinanszírozott kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének teljes spektrumát átfogja.

English

Betegség után is vasember!

Nem azért csinálta végig, mert könnyű, azért vágott bele, mert nehéz.

1,9 km úszás, 90 km kerékpározás, 21,2 km futás; ezek a Budapest Féltávú Ironman verseny távjai. Tegyük a szívünkre a kezünket, ezek a távok elérhetetlenek az átlagos edzettséggel rendelkező halandók számára. A sportolók is speciális felkészüléssel dolgoznak azon, hogy akár egy-egy számban teljesíteni tudják ezeket az embert próbáló kilométereket.

Széll DánielSzéll Dánielnek sikerült: 2015 nyarán teljesítette a budapesti Ironmant, az általa remélt szintidő alatt! Dani a világ legtermészetesebb eseményeként beszél a fél évvel ezelőtti versenyről, mintha születése óta erre az élményre készült volna, pedig az idáig vezető úton sok nehézséget kellett legyőznie.

Élete során kétszer nézett szembe a rákkal, először 1998-ban gyerekként lett beteg. A második alkalommal (2013-ban) már fiatal felnőttként nézett szembe a betegséggel, a műtétekkel és a kezelésekkel, de ekkor már felkészülten fogadta a rá mért próbát. Érettségi előtt két héttel került sor a műtétre, elmondása szerint a közeli vizsga sokat segített neki abban, hogy elterelje a rossz gondolatokat és csak a feladatra koncentráljon. Ma már egyetemistaként gyógyultan mesél a sportos céljairól, sikerről és örömről.

Gyerekkorodban szerettél mozogni, sportolni?
A mozgás iránti szenvedélyem már gyerekkoromban kialakult, sokat túráztam, kerékpároztam a szüleimmel, az úszás és a tenisz határozta meg fiatalkori éveimet.

Mi az, amit be kell tartanod a betegséged miatt?
Nincsen semmilyen diéta ami kötelező lenne, de a féléves egészségügyi kontrollokat be kell tartanom. A rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetem, hogy a felnőttkori betegségem időben kiderült.

Hányattatásaidat tetézte a gerincferdülés. Mit javasoltak az orvosok?
Nagy szerencsém volt, mert az Országos Gerincgyógyászati Központban a kivizsgálást követően sok mozgást és rendszeres törzsizom erősítést javasoltak a vizsgálatokat követően. Ebben az időszakban teniszeztem, orvosi javaslatra e helyett kezdtem el úszni. A tenisz aszimmetrikus mozgását kiváltottuk, úszásra és rendszeres törzsizom erősítésre.

Mi vonzott a triatlon felé, miért választottad ezt a sportágat?
A versenyszámok váltakozása és a verseny szépsége vonzott. A végső döntést a Budapest Féltávú Ironman után hoztam meg, ahol még szurkolóként izgultam végig a versenyt.

Mire kell odafigyelnie a triatlonistának a gerincét illetően?

Az úszás kiváló a gerincnek, a futást és a kerékpározást pedig kiegészíti az erősítés, ahol kifejezetten a törzs izomzatának erősítésén van a hangsúly. Futásnál a személyre szabott futócipő (a szükséges megerősítésekkel, alátámasztással), kerékpározásnál az ergonómiailag megfelelő vázméret és a lehetőség szerint kevésbé agresszív üléspozíció a fontos.Mit ad neked a sport?

Óriási kihívás, komoly felkészülés. A sporttal szembeni alázat sok mindenre megtanított, amit az életben is használni tudok. A felkészülés elengedhetetlen a sikeres versenyzéshez, de ugyanez igaz a vizsgákra is, tanulás nélkül nem megy. A rendszeresség minden siker kulcsa.

Mi az, amiben szerinted jobb vagy mint a versenytársaid?
Sok jó képességű sportolót ismerek, akik a versenyek során nem tudják teljesíteni a tőlük elvárt eredményt. Az eredmény elérésében segít az önismeret, hiszen ismernünk kell magunkat ahhoz, hogy az erőnket beosszuk, tisztelni kell a távot, a feladatot.

Mit mondanál egy veled hasonló betegséggel küzdőnek?
Fogadja el magát minden helyzetben. Meg kell ismerni az adott betegséget és fontos a pozitív gondolkodás. Mindig legyen feladat, ami elfoglal és egyben célt is ad a mindennapokban.

Dani kitartása és életkedve és a sport iránti szeretete példamutató minden beteg és nem beteg ember számára, büszkék vagyunk arra, hogy felkészülését támogatni tudjuk.

Gerincbetegek a Gerincbetegekért Alapítvány

Fotók: Pop András, Biacsi Tamás és Kiss Gertrúd.