Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Kicseleztem a porckorongsérvet

A porckorongsérv bizonyos esetekben műtét nélkül is gyógyítható

Virág Levente életében a sport, a mozgás mindig is központi helyen volt: a családja és a munkája mellett az edzések, a teremfoci töltötte ki a napjait. Így az átlagosnál érzékenyebben érintette, amikor visszatérő derék- és hátfájdalmak jelezték: őt is sújthatja olyan betegség, amely mozgásában korlátozhatja, esetleg örökre meg is akadályozhatja, hogy a továbbiakban kedvenc időtöltésének éljen. Megkértük, ossza meg velünk gerincsérve történetét: mi vezetett odáig, hogy most újra futsal edzésen találkozhattunk vele.

 

Aktív sportolói életet élek születésem óta. Közel háromszáz NB1-es futsal mérkőzésen vettem részt, a sport a mindennapjaim része volt. Három-négy évvel ezelőtt azonban gyakoribbak lettek a nyak- és derékfájdalmaim. Ezek egyre erősebben és sűrűbben jelentkeztek, egészen odáig, míg tavaly februárban egy hosszú autóút utáni mérkőzésen összeestem. Megdöbbenésemre az állapotom napok múltával sem javult. Sem a családom (kislányom és feleségem), sem én nem értettem, mi történik velem. Az elvégzett MR vizsgálat azonnal kimutatta a kiboltosuló gerincsérvet három csigolyánál is. Nos, ekkor lélekben is összetörtem.

Hogy jutott el az Országos Gerincgyógyászati Központba? Mi volt a diagnózis?
Hoffer doktor urat a magánrendelésén egy barátom javaslatára kerestem fel, akit az OGK-ban műtöttek. Megerősítette az MR diagnózisát: porckorongsérv. A műtét előtti utolsó lehetőségként egy egyhetes befekvéses konzervatív kezelést javasolt. Nem volt választásom, meg kellett próbálni, hátha elkerülhetem a műtétet. A konzervatív terápia első lépése az infúziós gyulladás- és a fájdalomcsökkentő kezelés volt, majd a gyógytornász vett kezelésbe, óvatosan kimozgatva a fájdalmas ideggyököt a sérves helyzetből, majd a megfelelő mozgásformák elsajátítása és a vele való erősítés következett.

Milyen volt betegnek lenni az Országos Gerincgyógyászati Központban?
Furcsán éreztem magam, hiszen többnyire jóval idősebbek voltak a betegtársaim és főleg hölgyek. Először mindenki ott dolgozó ápolóként nézett rám a folyosón. Az első délutáni betegoktatáson, ahol szinte mindenki megjelent, ott döbbentek rá, hogy én is beteg vagyok. Igen, 38 évesen kilógtam a sorból. (Fontos megjegyeznünk, hogy ez nem általános, hiszen intézményünk konzervatív terápiás részlegén 30 éves kortól 90 évesig minden korosztály és mindkét nem képviselteti magát. – a szerk.)

A betegoktatási program információi segítettek az életmódváltásban?
A betegoktatásokon sokat megtudtunk a betegségünkről, a kezeléséről, és hogy milyen változásokat kell beleépíteni az életünkbe, hogyan védjük gerincünket. Ez egy sorsfordító hét volt az életemben. Az első kemény lépés a pszichológussal való beszélgetés volt. Életemben nem éreztem ilyen kellemetlenül magam, teljes mélyponton voltam. Rávilágított a lehetőségekre, melyik út merre vezet, minek mi a következménye. Úgy éreztem, hogy a teljes élet és a futball folytatásának reménye halvány, de 38 évesen, életerős férjként és egy négyéves kislány apukájaként nem tehettem meg, hogy mozgásképtelenné váljak. Ezért elindultam ezen az új úton.

Hogyan kapta meg a személyre szabott gyógytorna gyakorlatokat?
Amikor a gerincsérvem miatt bekerültem az OGK-ba, minden nap találkoztam a gyógytornásszal. Lassan kezdtük a felkészülést, felmértük, mely mozdulatok fájdalmasabbak számomra. Egyedi gyakorlatsort alakítottunk ki, a koromnak, edzettségi fokomnak és főleg a gerincem állapotának megfelelően. Reggelente ezzel, a számomra összeállított gyógytornával kezdtük a napot. A hét utolsó napján a gyógytornász a gyakorlatsorokat a saját telefonomra rögzítette. A mai napig ezt a felvételt használom!

Mi motiválta, hogy rendszeresen csinálja a gyakorlatokat?
A célom a megerősödés után a focipályára való visszatérés volt. Rájöttem, hogy aktív, edzett sportolóként sincs elég, a gerincemet segítő belső izmom, ezért elsősorban ezt kell felfejlesztenem. A gyakorlatok végzésének szakszerű módját a gyógytornásznő magyarázta el. Mindennapossá vált számomra a torna. Mikor már egy éve erősítettem, és a pályán is megálltam a helyem, azt vettem észre, hogy kezdem lazábban venni a tornákat. Már csak heti egy alkalommal végeztem el, sőt olykor az is kimaradt. Hát ekkor kiderült, hogy nem elég megerősíteni, hanem folyamatosan szinten is kell tartani, használni kell ezeket az izomcsoportokat. A kihagyás következményeképpen ugyanis egy rossz mozdulatnál váratlanul összerogytam, a régi fájdalom nyilallt a derekamba, nem is tudtam megmozdulni. Szerencsém volt, mert a segítőkész feleségem ott volt mellettem, nem tudom, mi lett volna velem nélküle! Az izomlazító kúra után megfogadtam, soha többé nem hagyom ki a gyógytornát hosszabb időre!

Hogyan tért vissza a futsalhoz?
A kezelés végeztével, az orvosom tanácsára, nagyon lassan, fokozatosan tértem vissza az általam régebben végzett mozgásformákhoz. Feleségem türelme, rendkívüli hozzáállása sokat segített ezeknek az új szokásoknak a kialakításában. Napi rendszerességgel végeztem a gyógytornát. Két hónap múlva léptem újra pályára, de emlékszem, két hossz után leültem a cserepadra, és vártam következő mérkőzésig. Nagyon féltem, hogy újra összeesek, hogy esetleg menthetetlen helyzetbe hozom magam. Így a visszatérésem a pályára lassú volt. Négy hónap telt el, mire el mertem menni egy nagyobb megmérettetésre, ahol viszont remekül játszottam. A hétköznapjaimba beépült a torna, a napi rutinom fél órával a család ébredése előtt kezdődik. És, hogy ezzel hova lehet eljutni másfél év alatt? Legutoljára múlt hét csütörtökön nyertünk tornát, ahol kiérdemeltem a torna legjobb játékosa címet is.

Mennyiben változott meg az élete a kezelés után?
A rendszeres gyógytornának köszönhetően újra teljes életet élhetek. A gyógytorna hozományaként pedig sokkal stabilabban mozgok a pályán, egy-egy kitámasztásnál nem tudnak ellökni, kibillenteni. Nyolc kilót fogytam, látszanak a hasizmaim, amiben az étrendváltozásnak is szerepe van.

Mit üzen a hasonló problémával küzdő betegeknek?
A kezelés óta több emberrel beszéltem, aki hasonló cipőben jár, szívesen osztom meg a tapasztalataimat. Jó lenne, ha mindenkihez eljutna az az üzenet, hogy mozgásra, személyre szabott tornára mindenkinek szüksége van! A reggeli tornák után sokkal energikusabb az ember egész nap, szerintem az egészséges embereket is rá kellene venni arra, hogy rendszeresen mozogjanak, vigyázzanak gerincük és általában az egészségük állapotára.

A kezelőorvos szemével: Dr. Hoffer Zoltán

Dr. Hoffer ZoltánDr. Hoffer Zoltán az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgató helyettese, gerincsebész, ortopéd szakorvos. Megkértük, orvosi szempontból mutassa be az esetet.

Mennyire gyakori betegség a porckorongsérv?
A panaszt okozó porckorongsérv (amit köznapi néven gerincsérvként ismerünk) előfordulása a népesség 1-3%-át érinti. A leginkább veszélyeztetett a 30-50 éves korosztály, közülük is a férfiak azok, akik inkább hajlamosak a porckorongsérvre. Ebben a korosztályban leggyakrabban az ágyéki 4. és 5. csigolya és az ágyéki 5. csigolya és a keresztcsont közti porckorongok (tulajdonképpen a legalsó két porckorong) szegmentumában alakul ki sérvesedés. A gerinc felsőbb szakaszán található porckorongok sérvesedése az idősebb korosztálynál jellemző.

Melyek a gerincsérv leggyakoribb okai?
A gerincsérv rizikófaktorai közé tartozik a dohányzás, a nagy súlyokat megmozgató sportágak, bizonyos munkakörök, pl. azok ahol az ismételt emelés a munkavégzés része. A gépjármű vezetők között nagyobb a porckorongsérv kialakulásának az előfordulása, de ez 100 %-ban nem bizonyított.

Milyen esetekben szükséges megoldás a műtét?
A porckorongsérv kialakulásakor a panaszok forrása elsősorban az, hogy az érintett ideg ödémásodik, megvastagodik, „begyullad”, ami funkcióvesztéssel jár. A porckorongsérv tünetei a fájdalom, az érzészavar, az ideg által működtetett izmok gyengülése, legrosszabb esetben komplett bénulása. Legsúlyosabb a végbél és a húgycső záróizmainak bénulása, mely széklet-, vizelettartási problémákat eredményez. Ezek a bénulásos tünetek akut műtéti indikációt jelentenek, emellett sürgős műtéti kezelést jelent a lesugárzó fájdalommal járó súlyos izomgyengülés is. Kevésbé súlyos izomgyengülés vagy csak lesugárzó fájdalmak kialakulásának esetén a nem-műtéti (vagyis konzervatív terápiás) kezelések alkalmazását javasoljuk. Mivel Leventénél szerencsére nem volt jelen a műtétet indikáló tünetegyüttes, a konzervatív terápiát javasoltuk, melyet intézményünkben sikeresen el is végzett.

Dr. Ferenc MáriaDr. Ferenc Máriát az Országos Gerincgyógyászati Központ konzervatív terápiás részlegének osztályvezető főorvosát, reumatológus-fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvost kérdeztük az esettel kapcsolatban.

Milyen konzervatív terápiás módszereket alkalmaznak?
A konzervatív terápiás módozatok számos változata ismeretes a gerincbetegek ellátásában, mely intézetenként igen különböző. Igyekszünk a nemzetközi irányelveket követni, ötvözve saját több éves intézeti tapasztalatunkkal. A konzervatív terápiás kezeléssel elsődleges célunk, hogy a különböző gerinc rendellenességek esetén a megfelelő fájdalomcsillapítást, az érintett gerincszakasz mozgástartományának növekedését, a gerinc terhelhetőségének fokozását érjük el, hogy minél előbb visszavezessük a pácienst az eredeti munkakörébe, napi aktivitásába és adott esetben a sporttevékenységeibe. A fájdalomcsillapításra különböző fájdalomcsillapító infúziókat alkalmazunk a kórfolyamattól, a fájdalom jellegétől, a betegség típusától, az egyéb társbetegségektől, és a szóba jövő gyógyszer interakcióktól függően. Adott esetben ezt kiegészítjük lokális, gyöki vagy kisízületi szteroidos analgetikus blokáddal.

Mi egészíti ki az Országos Gerincgyógyászati Központban nyújtott konzervatív terápia során a gyógyszeres kezelést?
A konzervatív kezelésnek igen fontos és meghatározó elemei, a különböző egyénre szabott speciális gyógytorna technikák és gyógymasszázs típusok. Nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni mechanoterápiás beavatkozások előtt a komplex állapotfelmérésre. Szükség esetén betegeink a fájdalom feldolgozását elősegítendő pszichoterápiában is részesülnek, mely ugyancsak kulcseleme az eredményes konzervatív kezelésnek, természetesen elsősorban a krónikus fájdalom szindrómákban.

A betegoktatási program is szerves részét képezi a gyógyító tevékenységünknek, hiszen széles ismeretanyaggal látja el az öt napos konzervatív kurzus ideje alatt a betegeinket, ezzel is inspirálva őket gerincük védelme érdekében a szükséges életmódbeli változtatásokra. Maga a program részletesen honlapunkon látható. Hamarosan megjelenik a teljes betegoktatási programot tartalmazó könyv is, Gerinckontroll címmel. A könyv segítségével pácienseink sok-sok elméleti és gyakorlati tanácsot kapnak a mindennapos gerincvédelemhez, növelve felelősségüket az öngyógyításban, és a betegségek kiújulásának megelőzésében.

Bővebben

Kapcsolódó témák

Látogatási tilalom

Tisztelt látogatók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Megértésüket köszönjük!