Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Milyen iskolatáskát válasszunk?

Dr. Somhegyi AnnamáriaDr. Somhegyi Annamária, intézményünk prevenciós igazgatója az M1 Kosár című magazinműsorában hívta fel a figyelmet arra, hogy az iskolatáska választásakor első sorban a gerinc ergonómiáját tartsuk szem előtt:

„A vásárlás szempontja legyen az, hogy hátitáskát vegyenek, főleg ha kicsi gyerekről van szó, de a nagyobbaknak is jobbat tenne, ha két vállon vinnék a táskájukat. A másik fontos szempont, hogy a vállat ne nyomja a vállpánt. Tehát lehetőleg széles és állítható hosszúságú legyen. A gyerekek testsúlyának 10 százalékát nem haladhatná meg a – telepakolt - iskolatáska súlya, ám sajnos ennek többszörösét viszik a gyerekek” – utalt rá a szakember.

A doktornő szerint a szülőnek, a tanárnak és a gyereknek együttesen kell odafigyelniük arra, hogy ne legyen túlsúlyos a táska, hisz a nehéz pakktól származó problémák csak később jelentkeznek.

„Akkor rögtön semmit se látunk, de valójában a gerincet túlterheljük. Ez azt jelenti, hogy a gerincre nagyobb terhet teszünk, mint amennyit lehetne, és a porckorongok sínylik meg” – mondta Somhegyi Annamária, hozzátéve: ha a porckorongokat már kiskorunktól fogva túlterheljük a túlzott nagy teher cipelésével, akkor nyilván fokozzuk a hajlamot arra, hogy hamarabb fog kialakulni. Ezt hívják porckorongkopásnak – jelezte.

A Híradó riportja ezen a linken tekinthető meg.

Kapcsolódó írásunk

Tartásjavítás gyerekeknek – Mit tegyen a szülő?  

Látogatási tilalom

Tisztelt látogatók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Megértésüket köszönjük!