Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Jó hír a gerincbetegeknek! - Fél év után műtét

Az Országos Gerincgyógyászati Központban - miután elkészültek az új műtők és az új intenzív osztály is megnyitott -, a gerincsebészeti várólista hossza, illetve a várakozási idő az év végére, jövő év elejére 6 hónapra csökkenhet a korábbi több évről - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény főigazgatója. 

Dr. Varga Péter Pál arról számolt be: nagyjából 30 százalék a direkt műtéti kapacitás növekedése, az intenzív kapacitás növekedése pedig több mint 100 százalék. A kapacitásnövekedéshez politikai döntés és az OEP-pel való szoros együttműködés vezetett - tette hozzá a főigazgató.

"A gerincgyógyászat OEP finanszírozással nem lehet üzlet, mert ha a kezelésekre az államtól kapott pénzből valaki hasznot húz, nem a betegre költi, akkor törvénytelenséget követ el, viszont vannak olyan tevékenységek, ahol profitot tudunk termelni" - hangsúlyozta Dr. Varga Péter Pál. Példaként a sokszakmás magánrendelőket említette, amelyekből szavai szerint "korrekt profittartalom keletkezik, mert igény van ezekre a piacon." A keletkező hasznot pedig az intézmény beforgatja a Gerincgyógyászati Központ működésébe.

A másik profittermelő lehetőség a külföldi gerincbetegek műtéti ellátása, ahol világpiaci árakat kérhet az Országos Gerincgyógyászati Központ, mert tevékenységét és eredményeit a világban jól ismerik, sokat segít ebben a külföldi orvosok fogadása és képzése is. A magánbevételek durván 30 százaléka származik a világpiaci áron kínált ellátásokból, amelyek jelentős profittartalommal bírnak, hiszen esetenként az OEP finanszírozás 15-20-szorosát is megkaphatja a központ ugyan azért a világszínvonalú beavatkozásért, amit a magyar betegeknek is nyújt.

Forrás: inforadio
A teljes interjú hanganyaga meghallgatható itt.
Látogatási tilalom

Tisztelt látogatók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Megértésüket köszönjük!