Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Mozogni kell! – időskorban is

A mozgás és a gerinc egészségének kapcsolatáról hangzott el előadás az Idősek Egészségiskolája legutóbbi programjában. Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogyan lehet megelőzni, enyhíteni a hátfájást.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a csont és ízület évtizedének nyilvánította a 2001–2010 és a 2011–2020 közötti időszakokat. A leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések a derékfájás és egyre inkább a nyakfájás. A legtöbb panaszt egyebek közt a túl sok ülőmunka és autózás, a dinamikus alulterhelés, a statikus túlterhelés, a nem megfelelő bútorok (szék, asztal, ágy, matrac) okozzák.

Ha keveset ülünk, sokat mozgunk, és megfelelő a tartásunk, azaz a súlyunkat a nagy csigolyatest tartja, akkor jó eséllyel elkerülhetjük a szerzett gerincbetegségeket, elváltozásokat – hangsúlyozta az igazgató.Különösen veszélyes az ülő helyzetből előrehajolva történő emelés, illetve a hajlás és csavarodás egyszerre. Éppen ezért érdemes hajolás helyett a guggolást választani. Nem mindegy az sem, hogyan állunk: a tartásunk akkor helyes, ha követi a gerinc természetes alakját.

Rossz tartás esetén „jön” a porckopás, ezt ellensúlyozhatjuk a farizom és a gerinc melletti hátizmok erősítésével. A kellően erős izmok megtartják a medencét a helyes középállásban, és megakadályozzák a gerinc nem normális görbületét.

A súlyos gerincferdülés ritka, a bajokat a rossz tartás, a nem megfelelően működő három izompáros okozza. Az izmok egyensúlyának felborulásakor a medence előrebillen, a hátizmok is gyengülnek. Alvás közben a porckorongokban mérhető nyomás háton fekve a legkisebb, oldalfekvés esetén kicsit nagyobb. Biciklizni csak egyenes derékkal szabad, jót tesz a hátúszás és a helyes mellúszás (vízbe tett fejjel) – ezeket ajánlott váltakozva alkalmazni –, az otthon elvégzett napi 15 perc gyógytorna, a rendszeres séta, a tánc, a hétvégi kirándulás. A kalcium csontokba történő beépülését segíti a cipekedés, azonban tartózkodjunk a túlzott súlyok emelésétől!

forrás: hegyvidék újság

Látogatási tilalom

Tisztelt látogatók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Megértésüket köszönjük!