• Intézetünk
    2021-es cikkek

Csontjaink épsége

Ép testben, ép csontok

A D-vitamin kiemelkedő szerepet játszik az izomerő és teljesítőképesség növelésében, mert hiánya már önmagában is az általános izomgyengeség és izomfájdalom oka lehet. Számos kutatási eredmény igazolta, – 60 év feletti személyeket vizsgálva – hogy az egyensúly javulása és az izomteljesítmény növekedése szignifikáns összefüggést mutatott a napi 800-1000 NE D-vitamin szedésével.

A D-vitamin az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti. A D-vitamin hiány leggyakoribb télen és tavasszal, a nyáron és ősszel mérhető 50-60% körüli érték erre az időszakra 70-80%-ra emelkedik.

Tudnunk kell, hogy a D-vitamin nem valódi vitamin, mivel a szervezetben is termelődik, s több lépcsőn keresztül aktiválódik, és számos szervünkben saját receptora van. Ezért valójában az aktivált D-vitamint egyre gyakrabban nevezzük D-hormonnak. A több évtizedes szokás miatt azonban ma is D-vitaminként emlegetjük.

strong-bones