Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Rövidebb várólista

Csökken a várakozási idő a gerincsebészeti műtétekre

Az Országos Gerincgyógyászati Központban a következő hónapokban minden olyan betegen elvégzik a beavatkozást, aki évek óta várólistán van. A várakozási idő így a gyakran 2 évről fél évre csökken. Az intézmény nem pluszpénzt kapott minderre, hanem a finanszírozható műtéteinek száma emelkedett. Varga Péter Pál szerint a kormányintézkedésnek hosszú távon is pozitív hatása lesz.

Az igazgató jelezte: az év folyamán gyakorlatilag felszámolják az esetenként kétéves várakozásokat és beállnak egy körülbelül hat hónapos várakozási időre, ami - miként fogalmazott - abszolút európai színvonalat jelent.Varga Péter Pál az InfoRádiónak beszámolt arról, hogy a kormányzat az Országos Egészségpénztárral közösen számolta ki, mekkora kapacitásnövelés szükséges ahhoz, hogy a várólista ne termelődjön újra.

"Amit kiszámítottak, garantálja, hogy a közeljövőben hasonló méretű várólisták kialakulásával nem kell számolni. Emellett konkrét ígéretünk van arra is, hogy az OEP folyamatosan vizsgálja a várólista alakulását és ha országos szinten valamilyen feszültség keletkezik, akkor lehetőség van további korrekcióra is" - mondta el a gerincgyógyászati központ vezetője.

Beszámolt arról is, hogy eddig mintegy 1800 műtétet tudtak végezni évente, ezek nagy része akut vagy sürgősségi beavatkozás. A mostani mintegy 30 százalékos kapacitásnöveléssel azt a 700 beteget, aki most várakozik, az év végéig biztosan meg tudják operálni. Emellett az időközben bejelentkező és listára kerülő betegeknél a hat hónapot biztosan tartani tudják.

Forrás: http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-608836