Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Prevenciós közlemények a Népegészségügy c. folyóiratban

A mindennapi testnevelés egészségfejlesztési kritériumai: megvalósításuk jelen helyzete

A mozgásszegény életmód okozta nem-fertőző krónikus betegségek jelentős, és növekvő egészség-veszteséget és korai halálozást eredményeznek, emiatt egyre sürgetőbb különösen a gyermekek és a fiatalok körében az egészségfejlesztő testmozgás fokozása. Ennek leghatékonyabb módja a mindennapi iskolai testnevelés és sport, melyet az idevágó WHO ajánlások és EU dokumentumok is szorgalmaznak. A megvalósítás jelen helyzetét mutatja be a Népegészségügy 92. évfolyam 1. számában Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója, és a tapasztalható akadályokra, valamint azok leküzdésére hívja fel a figyelmet.

A Biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását szolgáló mozgásanyag beépítése a testnevelésbe

A mozgásszegény, ülő életmód gyermekeink egészséges fejlődését, többek közt a gerinc fiziológiás görbületeinek megfelelő kialakulását, a biomechanikailag helyes testtartás automatizálódását is veszélyezteti, s ezzel a felnőttkori porckopásos betegségekre hajlamosít. Ennek ellensúlyozására indította el 1995-ben a Magyar Gerincgyógyászati Társaság a mindennapi testnevelést, valamint annak részeként a speciális tartásjavítás rendszeres végzését célul kitűző prevenciós programját. Ennek eddigi eredményeit, valamint jelen kihívásait mutatják be a cikk szerzői (Somhegyi Annamária, Lazáry Áron, Feszthammer Artúrné, Darabosné Tim Irma, Tóthné Steinhausz Viktória, Boja Sára, Szilágyi Ágnes, Varga Péter Pál).

Tovább az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós tevékenységeinek bemutatásához.