Az Országos Gerincgyógyászati Központ hazánk egyetlen olyan közfinanszírozott kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének teljes spektrumát átfogja.

English

Milyen a tökéletes irodai szék?

Feltalálták a tökéletes irodai széket?

A sajtóban megjelent új ülőalkalmatosság felkeltette a figyelmünket. Örökmozgó szék,- elég ha csak a szék mozog, vagy gerincünk védelme érdekében, időnként mi szakítsuk meg az ülőmunkát és mozogjunk? Az intézmény prevenciós igazgatója Dr. Somhegyi Annamária válaszol a legfontosabb kérdésekre a gerinckímélő üléssel kapcsolatban.

Lehet helyesen ülni háttámla nélküli széken?

Lehet, de jobban oda kell rá figyelni, mint ha a derekunkat megtámasztó széken ülnénk. Az instabil ülőfelület a támla nélküli helyes ülésben szintén segítséget jelenthet. (Persze tudunk mi rosszul ülni még a legjobb széken is…)

Néhány tipp az örökmozgó székhez (Brügger-féle fogaskerék)

Az ún. aktív ülést segíti elő az örökmozgó szék is, mint egyébként az ennél egyszerűbb megoldások is, mint a fitball, vagy a szék ülőfelületére helyezett, lencse alakú, levegővel teli gumipárna. Az aktív ülés lényege, hogy az ülőfelület instabil, így az ember az izmai kénytelen jobban használni ülés közben is.

A gerinckímélő ülés egyszerű szabályai

A medencecsontunk tetejét és a derekunkat kell megtámasztania a szék támlájának, vagy ha a szék erre nem alkalmas, akkor ezt párnával vagy a saját kezünkkel pótolhatjuk ki. (A hátratett kéz remekül támasztja a derekat, csak persze hosszú ideig ez sem kényelmes – a kezünknek.) A szék ülőfelülete ne nyomja a térdhajlatunkat és a lábunk legyen megtámasztva a földön.

A Fittball-lal összehasonlítva mik az előnyei az örökmozgó széknek?

Az ülőmagasság állíthatósága. A Fitball esetében a labda méretét vásárláskor ugyan megválaszthatjuk, de ezen túl már nem tudjuk átállítani.

Néhány tipp az ülés megszakításához?

Keljünk fel legalább a telefonálás idejére, tegyünk magunktól messzebbre olyan dolgokat, amik biztosan kellenek majd a nap folyamán, járjunk lépcsőn a lift helyett (=ingyen sportpálya és munkaidőben végzett, fizetett edzés!). 1-2 óránként, de legalább naponta egyszer álljunk fel a munka mellől és végezzünk néhány nyújtó, lazító gyakorlatot.

Kapcsolódó cikkek:

Helyes ülés a mindennapokban

Kapcsolódó videók: