Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Csontritkulás mérés DEXA-val

DEXA-vizsgálat az Országos Gerincgyógyászati Központban

Az finanszírozási bővülést az ambulanciánkon megjelent pácienseinek vizsgálataira kapjuk, így a térítésmentes ellátást kizárólag számukra tudjuk biztosítani.

Kinek ajánlott a vizsgálat elvégzése?

25-30 éves korban a már kialakult csúcs-csonttömeg mérése nagyon fontos, 50 éves kor felett pedig az, hogy ehhez képest mennyit csökkent a csonttömeg. A DEXA-vizsgálat egyértelmű és választandó vizsgálóeljárás nemcsak a csontritkulás megállapítására, hanem a csontritkulás miatt gondozásba vett páciens állapotának követésében is.

Azon pácienseknek fokozottan ajánlott a vizsgálat, akikre a következők jellemzőek: 
  • Mindenekelőtt a csontritkulásban szenvedőknek (férfiaknak is!), vagy olyanoknak, akiknél a családi előzményben (anamnézisében) a csontritkulás szerepel, 
  • Klimaxon átesett hölgyeknek, akik nem szednek ösztrogén hormont, 
  • Csípőcsonttörést szenvedett pácienseknek, vagy azoknak, akiknek a családi előzményben előfordult a csípőcsonttörés, 
  • Magas, vékony testalkatú, (170cm-nél magasabb illetve 57kg-nál kisebb súlyú) idősebb hölgyeknek, 
  • Csontritkulást okozó gyógyszert, mint a corticosteroid, Prednisolone-t, vagy roham elleni, gyógyszert, mint a Phenytoint, vagy egyes barbiturátokat, illetve magas dózisban pajzsmirigy hormont pótló gyógyszert szedő pácienseknek 
  • 2. típusú cukorbetegségben, májbetegségben vagy vesebetegségben szenvedőknek, 
  • Akiknél gyors a csont újraépülése, mely magas kollagén szintként mutatható ki a vizeletben, 
  • Pajzsmirigy-túlműködésben, illetve mellékpajzsmirigy betegségben szenvedőknek, 
  • Aránylag kisebb traumától csonttörést szenvedett pácienseknek.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat előtt a betegségekre, csonttörésre vonatkozó minden családi és személyes előzményre kiterjedő kérdést teszünk fel, mely adatok a számítógép adatbázisába kerülnek. A testről a fém jellegű tárgyakat el kell távolítani, pl. deréköv, ékszer, stb. Maga a vizsgálat teljesen fájdalommentes, a páciensnek mindössze néhány percig szükséges a gépen mozdulatlanul, fekvő helyzetben maradnia.

Csontsűrűség mérés

A vizsgálat már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt az komoly panaszokat okozna, így a megfelelő orvosi kezelés időben, a súlyosabb problémák kialakulása előtt megkezdhető! A GE Prodigy Advance csontdenzitometriás berendezés az egyik legmodernebb, utolsó generációs digitális készülék.

Ez a vizsgálat a legelterjedtebb, szakmailag javasolt standard eljárás nemcsak a csontritkulás és a töréskockázat megállapítására, hanem a gondozásba vétel után a kezelés eredményességének, vagy a betegség súlyosbodásának megítélésére is.

Teljes testösszetétel mérés

A DEXA-berendezés a zsír és a lágyszövet (izom) tömegét és arányát is mérni tudja. A testzsír elhelyezkedéséből, az elhízás típusából bizonyos betegségek - pl. A szív és érrendszeri betegség, a cukorbetegség -, rizikója már korán megállapítható.

A teljes testösszetétel vizsgálatával a testedzés hatása, a zsír-izom arányának változása is pontosan mérhetővé válik, így objektív választ kaphatunk az elvégzett munka eredményességére. A karon, a törzsön, a lábakon pontosan megadható a zsír-% csökkenése, valamint az izomtömeg növekedése számszerűen, grammban, így pontos képet tudunk adni a testfelépítésről.

Van a vizsgálatnak bármi kockázata vagy mellékhatása?

A vizsgálat röntgensugár alkalmazásával történik. A sugárdózis rendkívül alacsony mértékű, nagyjából egytizede a hagyományos röntgen felvételnél kapott dózisnak, körülbelül annyi, mint 1 órás repülés alatt kapott háttérsugárzás 10 000 m magasságban. Bár a sugárdózis valóban rendkívül alacsony, de emiatt várandós hölgyeknek nem végzünk ilyen vizsgálatot.

További részletek a DEXA csontsűrűség vizsgálatról itt.

Tudja meg miért fontos a D-vitamin a csontok egészségében is!

Tájékoztatás

Tisztelt Betegeink!

A járványügyi helyzet aktuális alakulására való tekintettel az Országos Gerincgyógyászati Központ közfinanszírozott járóbeteg-ellátásában
2021. március 08-ától ÁTMENETILEG CSAK SÜRGŐSSÉGI indikációjú gerincgyógyászati ellátás nyújtására van lehetőség.

Ennek igénybevételéhez sürgősségi háziorvosi vagy szakorvosi beutaló és előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a (+36) 1 887-7900 telefonszámon.


 Tisztelt Hozzátartozók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

Járóbeteg-ellátás esetén a hozzátartozók kizárólag akkor léphetnek be az Intézetbe, ha a páciens kiskorú vagy mozgásában korlátozott vagy egyéb okok miatt önállóan közlekedni, ügyintézni nem képes. Ebben az esetben is kizárólag EGY kísérő kaphat bebocsájtást.

Betegbiztonsági protokollunkat ITT olvashatják el.

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.


Megértésüket és türelmüket köszönjük!