Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Csontritkulás (osteoporosis)

A csontritkulás hazánkban több mint 1 millió -a kezdődő formákkal együtt kb. 3 millió - embert érint. A betegek 20 százaléka - mivel nem fordul orvoshoz - nem kapja meg a szükséges kezelést. Vannak olyan panaszok, melyek jelentkezése esetén orvoshoz kell fordulni, mert az idejében felfedezett, kezdődő csontleépülési folyamatok visszafordíthatóak, a törések megelőzhetőek.

Mi jelent fokozott kockázatot?

Nőknél a változó kor utáni időszak, az 50 kg alatti testsúly, a 20 alatti testtömeg-index (BMI), férfiaknál a 70 év fölötti életkor, a mozgásszegény életmód és a férfi nemi hormonok hiánya sorolható a hajlamosító tényezők közé. A dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, az elégtelen kalcium- és D-vitamin-bevitel a csontszövet felépülésének csökkenését és a bontási folyamatok túlsúlyba kerülését eredményezi.

Csontritkuláshoz társuló betegségek

Vannak betegségek, melyek gyakran társulnak osteoporosissal, vagy idéznek elő csontvesztést. Ide sorolható többek között a pajzsmirigy-túlműködés, a gyomor-bélrendszeri bántalmak, melyek felszívódási zavarral járnak, krónikus veseelégtelenség, alkoholos májbetegség, rheumatoid arthritis, dohányzás okozta COPD, cukorbetegség stb.
Vannak gyógyszerek, melyek tartós alkalmazása rontja a csontanyagcserét, így pl.: a szteroidok, a reflux betegség kezelésére használt protonpumpa-gátlók, egyes vízhajtók, az epilepsziák és a daganatos betegek kezelésére használt szerek.

Milyen vizsgálatok szükségesek a csontritkulás diagnosztizálásához?

Vérből és vizeletből kimutatható a szervezet kalcium- és D-vitamin-ellátottsága, a csonttömeget denzitometriás (DEXA) eljárással lehet mérni. Ezzel az eljárással a fiatal felnőttek átlagos csontsűrűségéhez viszonyítják a mérési eredményt. A -1 és -2.5 közötti érték a csonttömeg vesztésének megindulását jelzi, a -2.5 alatti érték kialakult, kezelésre szoruló csontritkulást jelent.

Mit tehet a beteg?

Fogyasszon minél több természetes eredetű kalciumot (tej, tejtermékek, sajt, tojáshéj), fizikai aktivitását fokozatosan növelje (gyaloglás, torna, futás), mérsékelje az alkoholfogyasztást, cigarettázást. Gondoskodjon megfelelő D-vitamin-pótlásról - főleg a téli hónapokban.

Ha kezelőorvosa gyógyszerszedést rendelt el, szedje előírásának megfelelően, és járjon rendszeresen ellenőrzésre. Kerülje a csonttörés fokozott kockázatával járó élethelyzeteket.

Tájékoztatás

Tisztelt Betegeink!

A járványügyi helyzet aktuális alakulására való tekintettel az Országos Gerincgyógyászati Központ közfinanszírozott járóbeteg-ellátásában
2021. március 08-ától ÁTMENETILEG CSAK SÜRGŐSSÉGI indikációjú gerincgyógyászati ellátás nyújtására van lehetőség.

Ennek igénybevételéhez sürgősségi háziorvosi vagy szakorvosi beutaló és előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a (+36) 1 887-7900 telefonszámon.


 Tisztelt Hozzátartozók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

Járóbeteg-ellátás esetén a hozzátartozók kizárólag akkor léphetnek be az Intézetbe, ha a páciens kiskorú vagy mozgásában korlátozott vagy egyéb okok miatt önállóan közlekedni, ügyintézni nem képes. Ebben az esetben is kizárólag EGY kísérő kaphat bebocsájtást.

Betegbiztonsági protokollunkat ITT olvashatják el.

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.


Megértésüket és türelmüket köszönjük!