Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Tájékoztató a testnevelésről, a gyermekek egészsége szempontjából

Kedves Szülők!
Kérjük, hogy segítsék gyermekeik jobb egészségét, testi, lelki, szellemi fejlődését, jobb tanulási képességét azzal, hogy nem kérik az iskolai testnevelés alóli felmentését hanem éppen ellenkezőleg: minél odaadóbb részvételre buzdítják gyermekeiket. Az iskolai testnevelés alóli felmentés csak súlyos betegségek esetén szükséges, ebben mindig az iskola orvosa dönt annak a szakorvosnak a javaslatára, aki a beteg gyermeket kezeli.

A gyermekek egészséges testi, lelki, szellemi fejlődését és jobb tanulási képességét akkor segíti elő a testnevelés, ha az alábbi szempontoknak megfelel:

  • minden órán megtörténik a szív és a tüdő kellő megterhelése (kipirulás, izzadás a jele)
  • minden órán van gimnasztika (közkeletű nevén: torna), s annak részeként minden gyermekkel végeztetik a speciális tartásjavító tornát, valamint légzőtornát
  • minden óra a fegyelmezett munka és a játék örömét és sikerélményét nyújtja minden, még az átlagostól eltérő testi adottságú gyermeknek is
  • a testnevelés és az iskolában szervezett egyéb testmozgási alkalmak összessége olyan sportokra tanít, amiket a gyermekek majd felnőttkorukban is folytatni tudnak (ún. "életmód-sportok").

Az iskolának törekednie kell arra, hogy minden gyermek részt vegyen a testnevelés órán kívüli iskolai testmozgás-programban (mindennapi iskolai testmozgás).

 

Kérjük Önöket, kedves Szülők, hogy odafigyeléssel, a testnevelő tanárok munkájának segítésével, a szülők és a pedagógusok szeretetteljes együttműködésével érjék el, hogy a gyermekek ne kívánkozzanak felmentettként a kispadra, hanem a testnevelés egészséget, tanulási teljesítményt javító hatásának tudatában, akarjanak benne részt venni.

A testnevelés több, mint egy tantárgy - az egészséges és sikeres élet eszköze!

A gyermekek gerincének egészsége és a testnevelés

Fentebb olvashatták, hogy a gyermekek egészségét szolgáló testnevelésnek tartalmaznia kell többek között speciális tartásjavító tornát is. Ennek oka az, hogy mozgásszegény világunkban a gyermekek is túl sokat ülnek, túl keveset mozognak, s így már az óvodások között is 62 % a tartáshibák aránya (Dr. Pellet Sándor rendszeres szűrővizsgálata, Gödöllő), s ez a helyzet az iskoláskorban végig fennáll, sőt, a korral még romlik is (Dr. Fejérdy Gábor PHARE-program keretében végzett szűrése a 6-18 éves korosztály körében, Budapesten és a Dunakanyarban). A nemzetközi szakirodalom hasonló adatokat közöl.

A tömegesen előforduló tartáshiba ugyan még nem betegség, de az lesz belőle, ha semmit sem teszünk ellene: a fiatal felnőttkortól kezdve a gerinc porckopásos betegségének ez lesz az alapja.

Ezért a gerincbetegségekkel foglalkozó orvosi szakirodalom egyöntetűen azt javasolja, hogy az iskolai (és lehetőleg az óvodai) testnevelésben végeztessenek a gyermekekkel olyan speciális tartásjavító tornát, mely a helyes testtartást kialakítja, automatizálja és fenntartja. Mivel a mozgásszegény, ülő életmód végigkíséri a gyermekeket az iskoláskorban, s így végig kifejti kártékony hatását a gerinc fejlődésére, ezért arra van szüksége minden gyermeknek, hogy az iskolás évek során minden testnevelés órában szerepeljen a megfelelő tartásjavító torna.

Ma a gerinc porckopásos betegségei okozzák fiatal felnőttkorban a legtöbb kiesést a munkából, ezek okozzák a legtöbb foglalkozási sérülést, és a miattuk kifizetett táppénz a világon a második a sorban ("Csont és Ízület Évtizede" adatai, www.bjd.org).

Kérjük tehát Önöket, kedves Szülők, hogy várják el gyermekeik testnevelő pedagógusaitól és segítsék őket abban, hogy megismerjék és minden tanulóval rendszeresen végeztessék a testnevelés órán a speciális tartásjavító tornát (lásd: www.gerinces.hu).

Amennyiben gyermeküknél az ortopéd orvos gyermekkori gerinc-betegséget állapít meg, akkor a gyermek részére gyógytornát javasol. Ezt az egészségügyben dolgozó gyógytornásznak kell megtanítania a gyermeknek. Kérjük Önöket, kedves Szülők, ilyen esetben keressék meg az egészségügyben dolgozó gyógytornászt, és gyermeküket kísérjék el a foglalkozásokra, hogy Önök is megtanulják gyermekükkel együtt a gyermek testére szabott gyógytornát. A gyermeknek ezt a gyógytornát ugyanis otthon naponta kell végeznie, s ebben Önök segíthetik a gyermeket. Általában a gerincbeteg gyermeknek is sok mozgásra van szüksége, tehát őt se vonják ki a testnevelés alól, vegyen azon is részt (sőt, ha van gyógytestnevelés, azon is) - hacsak az ortopéd orvos valamilyen okból másképpen nem javasolja.

Figyelmüket, együttműködésüket köszönjük!

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató