Ajánlás a mindennapi testnevelés eredményes megvalósításához

Az egészséges fejlődéshez, az eredményes tanuláshoz és a kihívások leküzdéséhez egyaránt elengedhetetlen a mindennapi testmozgás, ezért azt már kisiskolás korban be kell építeni a gyermekek iskolai életébe.

Dr. Somhegyi Annamária, a Budai Egészségközpont szakkórházának, az Országos Gerincgyógyászati Központnak a prevenciós igazgatója - szakmai szervezetek segítségével - korábban évekig küzdött azért, hogy ez megvalósuljon. Munkájuk eredményeként a 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről már tartalmazza a mindennapi (heti 5) testnevelést /27.§.(11)/ minden évfolyam részére, amelynek megvalósítása felmenő rendszerben kezdődik 2012. szeptemberben az 1., 5. és 9. évfolyamon /97.§.(6)/.

A java azonban még hátra van!

Kizárólag a szülők és a tanárok odafigyelésén múlik ugyanis az, hogy a kicsik megszeressék a sportot, élvezzék a mozgás sokszínűségét, és felnőttként is aktív életmódot folytassanak majd. Az alábbi, orvosok által készített ajánlás tartalmazza mindazokat az orvosi, pedagógiai-pszichológiai szempontokat, amelyeket a tanórákon követve a mindennapi testnevelés még eredményesebben hozzájárulhat a gyermekek megerősödéséhez, és ahhoz is, hogy egészséges és sikeres felnőtt váljon belőlük.

Büszkék vagyunk rá, hogy munkatársunk, Dr. Somhegyi Annamária kiemelt szerepet játszott abban, hogy a gyermekek még egészségesebb körülmények között fejlődhessenek!

Orvosi, pedagógiai-pszichológiai elvárások a mindennapos tanórai testnevelés eredményes megvalósítása érdekében

(pdf dokumentum)