Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Iskolai tennivaló a gyermekek egészségéért

Az iskola a gyermekek egészségét jól vagy rosszul, de mindenképpen befolyásolja azzal, hogy a gyermekek az iskola falai között töltenek el sok évet.

A gerincük egészségéért szükséges tennivalókról a "Felnőttkori porckopásos gerincbetegségek iskolai megelőzése" cím alatt olvashatnak, s az itt következő részletek a teljeskörű iskolai egészségfejlesztés többi vonatkozásáról fognak tájékoztatni.

Mit is jelent az, hogy az iskolai egészségfejlesztés teljeskörű?

A teljeskörűség több értelemben is érvényes követelmény akkor, ha hatásosan akarjuk a gyermekek egészségét elősegíteni, fejleszteni (erről szól az EVSZ 2006-ban kiadott dokumentuma):
- teljeskörű abban az értelemben, hogy az egészséget veszélyeztető összes lényeges kockázati tényezőre kiterjed
- az iskolába járó minden tanulóra kiterjed
- az iskola teljes tantestületére kiterjed
- a szülők és alkalmas civil szervezetek bevonásával történik.

Mit jelent az egészségfejlesztés? Miért nem egészségvédelmet mondunk? Vagy miért nem egészségmegőrzést, egészségnevelést, vagy betegségmegelőzést? - Azért, mert ezeket mindet magában foglalja az "egészségfejlesztés" szakszó.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ szakmai partnereivel együttműködve azt szeretné elősegíteni, hogy az Egészségügyi Minisztérium által megtervezett iskolai egészségfejlesztési normatíva terve, azaz a teljeskörű iskolai egészségfejlesztés megvalósítása megkezdődhessen az EU támogatásainak forrásából. Erre a Társadalmi Megújulás Operatív Program 6. prioritásán belül 2008. ősszel lesz pályázati kiírás, az akcióterv szerint az alábbi intézkedés ill. konstrukció részeként:
A TAMOP 6. prioritás ("Egészségmegőrzés és egészségügyi humánerőforrás-fejlesztés") 6.1. intézkedés ("Egészségfejlesztés és egészségtudatos magatartásra ösztönzés") 6.1.2. konstrukció ("Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok") keretén belül szerepel a "Teljeskörű iskolai egészségfejlesztési programok" elnevezésű támogatható tevékenység. Helyi programmal 10 millió Ft a maximális nyerhető összeg, de az önkormányzat többször is benyújthat ilyen összegre pályázatot, ha az iskoláiban tanulók létszáma alapján nagyobb összegre van szüksége, mint az egyszeri 10 millió Ft. Kistérségi programmal 20 millió Ft a maximális nyerhető összeg.
Mindezt a www.nfu.hu honlapon a TAMOP 6. prioritás akciótervében lehet megtalálni, de itt is mellékeljük.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ szakmai partnerei a teljeskörű iskolai egészségfejlesztés bevezetésében

Az "egészségfejlesztés", "egészségnevelés", "prevenció" szakszavak magyarázata

Egészségnevelés és egészségfejlesztés a közoktatásban (.pdf formátumban)

Az iskolai egészségfejlesztési normatíva kistérségi bevezetésének és fokozatos kiterjesztésének terve

TÁMOP 6. prioritás akcióterve (forrás: www.nfu.hu)

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató