Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

FIFA Kiváló Gyógyászati Központ lettünk

Egyszerre három budapesti intézmény lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Kiváló Gyógyászati Központok hálózatának akkreditált tagja: a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai kórházának ortopéd-traumatológiai osztálya, a Semmelweis Egyetem kardiológiai központja, valamint az Országos Gerincgyógyászati Központ. A szomszédos országokban egyetlen ilyen központ sincs, a legközelebbi Prágában található.

"Hatalmas elismerés ez az intézményeknek, amelyek így a szakmai konzultációk folytán még hatékonyabban kezelhetik a sportsérüléseket, továbbá kutathatják a prevenciós módszereket. A futballon keresztül végzett kutatásoknak pedig feltétlenül lesz pozitív hatásuk más sportokra is, hiszen az eredmények más sportágak képviselői számára is hasznosíthatóak és felhasználhatóak" - nyilatkozta Réthelyi Miklós, az egészségügyet is irányító Nemzeti Erőforrás Minisztériuma vezetője.

Varga Péter Pál, az MLSZ orvosi bizottságának elnöke, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója az InfoRádiónak nyilatkozva kiemelte: évente hatvanezer beteget látnak el a központban, ahova hetente 25-30 sportoló érkezik, akik közül havonta ötöt-nyolcat meg is operálnak. A főigazgató örül annak, hogy egyre nagyobb a hangsúly a megelőzésen: sokan keresik fel az intézményt tanácsadás céljából, és az edzők is egyre többször küldik a központba kisebb gerincpanaszokkal a sportolókat, hogy ne súlyosbodjanak tovább a tünetek.

Hangody László professzor, az Uzsoki utcai kórház ortopéd-traumatológiai osztályának vezetője és Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem kardiológiai központjának vezetője az ünnepélyes ceremónián egyformán hangsúlyozta, a sportsérülések kezelése nagy kihívást jelent a komplexitásuk miatt, s reményeik szerint aktív és produktív tagjai lesznek a FIFA hálózatának. Az ortopéd-traumatológiai osztály egyébként a Semmelweis Egyetem traumatológiai tanszéke is.

Az orvosok, akik egyaránt a Magyar Labdarúgó Szövetség orvosi bizottságának tagjai, kifejtették, ez a kitüntető cím egy kétéves folyamat eredménye, a pályázat idején az intézményeknek a kutatási, a prevenciós és az operatív tevékenységekről is részletes dokumentációt kellett átadniuk a FIFA-nak.

A FIFA azért hozta létre a Kiváló Gyógyászati Központok hálózatát, hogy világszerte tudatosítsa a labdarúgókban, hol kapják a lehető legmagasabb színvonalú ellátást, ha egészségügyi, speciálisan futballal összefüggő problémáik adódnak. Jelenleg 22 ilyen intézmény van a világon, ebből három Budapesten.  A szomszédos országokban egyetlen ilyen központ sincs, a legközelebbi Prágában található.

"Szándékunk szerint ezeket az intézményeket látogató futballisták a megelőzés, a kezelés és a rehabilitáció komplex hatásait élvezhetik, egyszersmind az orvostudomány vívmányainak felhasználásával maximalizálhatják teljesítményüket" - mondta Jiri Dvorak, a FIFA orvosi bizottságának cseh elnöke, aki kifejtette, a futball-orvostudomány legalább akkora fejlődésen ment keresztül, mint maga a játék, a felhalmozott tudásanyag elemzése és gyakorlati alkalmazása pedig részben az akkreditált központokon keresztül valósul meg.

Dvorak beszámolt a FIFA egészségügyi programjairól és eredményeiről is. Kifejtette, hogy felméréseik szerint egy játékosra évente két sérülés jut, ami a 300 millió igazolt labdarúgót figyelembe véve 600 millió sérülést jelent évente. Szerinte tökéletes befektetés az orvostudományra áldozni, mert nem igényel infrastrukturális beruházásokat, csak a meglévő tudást kell felhasználni.

Ezt támasztja alá, hogy a kimutatások szerint a Kiváló Gyógyászati Központok hálózatának 2005-ös beindítása óta kimutathatóan kevesebb sérülés történik, a program így gazdaságilag is hasznos az országok számára. Hozzátette, nemcsak a profik, hanem az amatőrök egészsége is fontos a FIFA számára, kutatások szerint heti kétszer 45 perc futball a leghasznosabb egy átlagember számára az egészségmegőrzés szempontjából. - nyilatkozta , az egészségügyet is irányító Nemzeti Erőforrás Minisztériuma vezetője.

forrás: InforádióNem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató