Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

A tubuláris és a mikrodiszektómia eredményeinek összehasonlítása isiásszal operált betegek esetében

A JAMA július 8.-i kiadásában közzétett adatok alapján a tubuláris diszektómia a hagyományos diszektómiával összehasonlítva nem kínál jelentős javulást életminőség tekintetében. A cikk szerzői egy randomizált és ellenőrzött vizsgálatot folytattak le 328 beteg részvételével, akiknek életkora 18 és 70 év között volt, és ágyéki porckorongsérv miatt több, mint 8 hete fennálló lábfájdalomtól szenvedtek. A vizsgálat 2005. januárjától 2006. októberéig zajlott hét különböző holland klinikán. Összességében 167 beteget tubuláris technikával (ahol a porckorongsérv eltávolítását egy szűk, zárt csatornán), 161 beteget pedig hagyományos diszektómiával (ahol egy 3-4 cm-es feltágított szöveti "folyosón" át érik el a beteg gerincszakaszt) operáltak. Az analízis alapján megállapítható, hogy a fájdalomskálán elért értékek a műtét utáni első évben magasabbak voltak a tubuláris diszektómia esetében. A hagyományos beavatkozáson átesett betegek mind a 8 hetes, mind az egyéves kontrollvizsgálatok alkalmával alacsonyabb fájdalmat panaszoltak. 1 évvel a műtét után, a tubuláris diszektómiás betegek 67%-a számolt be "megfelelő gyógyulásról", míg a mikrodiszektómia esetében ez az érték 79% volt.
Forrás: AAOS newsletter

A gerincsebészeti technikák fejlődésével az invazivitás csökkentésének kérdése is előtérbe került. Meg kell találni az optimumot a sebészi tevékenységgel járó szöveti behatás (invázió) és az elérendő eredmény között. A minimál invazív technikák minimalizálják a szöveti sérülést, így a posztoperatív szövődményeket, a kórházi benttartózkodást és a lábadozási időt is, azonban nem minden esetben engedhető meg a létező legkisebb invazivitással járó technika. A fenti tanulmány is igazolja intézetünk filozófiáját, miszerint a porckorongsérv sebészi kezelése kapcsán a mikrodiszektómia a legkisebb beavatkozás, ami biztonsággal, széles beteganyagon, optimális eredménnyel végezhető. A kisebb sebészi invázióval járó technikák (pl. a tubuláris diszektómia) túlzott alkalmazása a biztonság elvesztésével, és az eredmények romlásával járhat.