Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Kézhigiénia

A kézhigiénia az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. Intézetünk menedzsmentje elkötelezett a kézhigiénia fejlesztésében, az ahhoz szükséges megfelelő szintű feltételrendszerek biztosításában.

A WHO ajánlása szerinti kézhigiénés programok oktatásával, tájékoztatásával fejlesztjük a kézhigiénés módszerek megfelelő alkalmazását. Ez a komplex felvilágosító munka szintén hozzájárul a kórházi fertőzések visszaszorításához. A Budai Egészségközpont szakkórháza, az Országos Gerincgyógyászati Központ kiemelt prioritásként kezeli a kézhigiénés módszerek fejlesztését.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 50-70%-a megelőzhető. Az úgynevezett „infekciókontroll”, vagyis például a fertőtlenítés, a sterilizálás, a védőeszközök használata és természetesen az olyan egyszerű módszerek, mint a kézmosás, segíthetnek ebben. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések túlnyomó többsége közvetlen érintkezéssel terjed, azaz a beteget ellátó személyzet kezéről kerülhet át a kórokozó egyik betegről a másikra. Ezért az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében a kézhigiéne az egyik legfontosabb elem.

Intézményünkben folyamatosan zajlik a kézhigiénés Compleans program

 • A kéz bőrének állapotfelmérése
 • Kézfertőtlenítő szerek fogyasztásának monitorozása, cseréje
 • Kézhigiénés oktatás
 • Kézhigiénés teszt kitöltése, értékelése
 • Kézfertőtlenítés hatékonyságának ellenőrzése, fluorescens ellenőrzés
 • Multirezisztens kórokozók monitorozása
 • Figyelemfelhívó plakátok kihelyezése

A világ megváltoztatásához csak öt lépésre van szükség!

Mikor szükséges kezet mosni?

 • A beteg érintése előtt
 • Aszeptikus beavatkozás előtt
 • Váladékkal történő érintkezés után
 • A beteg érintését követően 
 • A beteg környezetével történő érintkezést követően
Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) beszűnteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását. Ez utóbbi elsősorban az Országos Gerincgyógyászati Központ műtéti tevékenységére vonatkozik: mától csak akut gerincsebészeti ellátásra szoruló beteget fogad az intézet, háziorvosi vagy szakrendelői szakorvosi megkeresés alapján. Arra kérjük tisztelt Betegeinket, hogy ne jelentkezzenek a továbbiakban időpont kérésére, mert azt csak a beutaló orvos számára tesszük lehetővé.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
alapító főigazgató