Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Otthoni higiénés szabályok COVID-19 fertőzés esetén

Azon koronavírusos betegek, akik tünetszegények vagy tünetmentesek, és állapotuk nem igényli a kórházi ellátást, mintegy két hét hétre házi karanténba kerülnek. Optimális esetben a fertőzött a háztartásban egyedül tartózkodik, vagy a vele egy háztartásban élők a karantén idejére átmenetileg el tudnak költözni. Szakorvosaink összegyűjtötték azokat a szempontokat, amik biztonságosabbá teszik az egy háztartásban való együttélést, ha a külön költözés nem lehetséges.

  1.
A betegnek el kell különülnie a családtagoktól, és külön szobában kell tartózkodnia, aludnia. 
  2.  A betegségben szenvedő és vele egy háztartásban élő családtagok fokozottan figyeljenek a higiénés rendszabályokra (kézhigiéné, távolságtartás, folyamatos szellőztetés, maszk- és kesztyűhasználat, felületfertőtlenítés) hiszen a tünetmentes/tünetes beteg hosszabb-rövidebb ideig ürítheti a SARS-CoV-2 vírust. 
  3.  A beteget ápoló családtag a betegről való gondoskodás után alaposan mosson kezet fertőtlenítő hatású folyékonyszappannal.  Ajánlott a patikában, drogériában is kapható 70%-os alkohol tartalmú kézfertőtlenítő szert kézmosáshoz is használni. 
  4.  Fontos, hogy a beteg személy által használt evőeszközöket külön fertőtlenítsék le mind a kézi mind a gépi mosogatás előtt. A mosogatógépet állítsák min. 55-60°C-ra.
  5.  Szigorúan kell venni a személyi higiénét: ne használják közösen a családtagok a WC-t, zuhanyzót, ha ez megoldható.
  6.  Abban az esetben, ha nincs külön fürdőszoba, mindig a beteg családtag használja a zuhanyzót utoljára és maszkban fertőtlenítse ki maga után. A fertőzött személy vécéhasználat után minden alkalommal fertőtlenítse az ülőkét, a nyomógombot, a csapot és a kilincset. Ne használjon a családdal közös kéztörlőt sem.
  7.  A beteg környezetét naponta tisztítani és fertőtleníteni szükséges, fertőtlenítő hatású szerekkel. 
  8.  Fontos, hogy a beteg személy ruházata, fehérneműje, ágyneműje a családtagokétól külön, legalább 
60°C-on mossák, a mosószer mellé pedig ruhafertőtlenítő mosószer is kerüljön.
  9.  Fontos az ágynemű, pizsama, törölköző folyamatos cseréje (akár 2-3 naponta, amíg a tünetek fennálnak).
 10.  A beteg ruházatát, ágyneműjét, pizsamáját egy zacskóba gyűjtse, így vigye ki a mosáshoz, a zacskót dobja ki, ne használja újra fel.
 11.  A családtag egyszerhasználatos gumikesztyűt és maszkot viseljen, ha a beteg textíliáját a mosógépbe helyezi. A kesztyű levétele után fertőtlenítse kezét, így vegye le a maszkot és dobja ki, majd fertőtlenítsen újra kezet. 
 12.  A beteg fogkeféjét cserélje le 10 naponta a betegség fennállásakor és a gyógyulást követő időszakban is.
 13.  Használjon rendszeresen alkoholos szájöblögetőt, szájvizet.
 14.  Orr- és szájpiercingjeit vegye ki, és fertőtlenítve tárolja, csak a gyógyulást követően helyezze vissza.
 15.  A felszabadító vizsgálat végzését csak tünetmentes egyén esetén érdemes kezdeményezni. Nátha, rekedtség, fejfájás, gyengeség fennállásakor nincs értelme elvégezni a tesztet, akkor sem, ha letelt a 10 vagy 21 nap.


Látogatási tilalom

Tisztelt látogatók!

A közegészségügyi-járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. szeptember 3-tól az Országos Gerincgyógyászati Központ fekvőbeteg osztályain
LÁTOGATÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

Megértésüket köszönjük!