Az Országos Gerincgyógyászati Központ olyan közfinanszírozott intézmény, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének szinte teljes spektrumát átfogja.

English

Fekvőbeteg ellátásban részesülő páciensek SARS-CoV-2 COVID-19 előszűrése

A fekvőbeteg koordinátorok a pácienseket a befekvésüket megelőzően az következőről tájékoztatják telefonon:

Intézményünkbe történő fekvőbeteg ellátás feltétele:
  • 1) A páciens védettségi igazolvánnyal rendelkezik (melyet a betegfelvétel során személyi igazolvánnyal együtt ellenőriznek), és a második oltás után eltelt 2 hét. Ebben az esetben a betegfelvétel napján antigén gyorstesztet végzünk.
  • 2) Azoknál a pácienseknél, akik védettségi igazolvánnyal nem rendelkeznek, a tervezett betegfelvételt megelőző 48 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR-teszt eredménnyel kell rendelkezzenek és a műtét napján antigén gyorstesztet is el kell végezni.
  • 3) Konzervatív kezelésre érkező páciensek esetében, amennyiben csak az első oltással rendelkezik, akkor 48 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR-teszt eredménnyel kell érkezzen a páciens.
Akut beteg felvétele esetén a felvételt megelőzően minden esetben helyben elvégzett antigén gyorsteszt történik. Abban az esetben, ha nincs védettségi igazolványa a páciensnek SARS-CoV-2 PCR teszt levétele is szükséges.

Akut beteg elhelyezése során, ha nem biztosítható, hogy a beteg a PCR-teszt eredménye megérkezéséig egyedül legyen a kórteremben, akkor lehetőség szerint csak védett páciens mellé helyezzék.


A műtéti beavatkozás előtt a beteg kórtermében levett antigén gyorsteszthez a szakszemélyzet a következő védőeszközöket alkalmazza:
  • látogatóköpeny,
  • FFP2 maszk,
  • arcpajzs,
  • dupla kesztyű.
Amennyiben a kórteremben több beteg is fekszik, úgy a felső kesztyű cseréje szükséges.

Amennyiben a SARS-CoV-2 PCR-teszt helyben kerül levételre, úgy a laborból visszaérkező leletet a 3. emeleti főnővér figyeli. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, a lehető leghamarabb tájékoztatja a fekvőbeteg koordinátorokat a lelet eredményéről.

A szakszemélyzetnek COVID-19 gyanú felmerülése esetén a pácienst szükséges az előírásnak megfelelően izolálni és koronavírus antigén gyorstesztet elvégezni. Abban az esetben, ha a gyorsteszt eredménye negatív, minden esetben PCR-tesztet is kell végezni a diagnózis felállításához.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező páciensek esetében a PCR-teszt elvégzését a háziorvoson keresztül szükséges intézni. Amennyiben a mintalevétel a háziorvosnál nem megoldható, akkor intézményünk lehetőséget biztosít a PCR minta levételére hétköznap 08:00 és 10:30 között, hétvégén 09:00 és 10:00 között. A hétvégi mintavételezést az osztályvezető főnővérek felé kell jelezni telefonon 13:00-ig.
Tájékoztatás

Tisztelt Betegünk!

Az Országos Gerincgyógyászati Központ újrainduló járó- és fekvőbeteg ellátással kapcsolatos részletes tájékoztatója ITT érhető el.
Tisztelt Hozzátartozók!

A hatályos szabályok értelmében intézetünk nem COVID-os betegei 2021.05.24-től újra látogathatók. A látogatás szabályairól ITT tájékozódhatnak.

Betegbiztonsági protokollunkat ITT olvashatják el.Megértésüket és türelmüket köszönjük!