Az Országos Gerincgyógyászati Központ hazánk egyetlen olyan közfinanszírozott kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének teljes spektrumát átfogja.

Teljeskörű kézhigiéniai oktatás és ellenőrzés

A kórházi infekció kontroll kiemelten fontos területe a kézhigiéné, mivel a helyes kézfertőtlenítési gyakorlattal a kórházi fertőzések legalább 30%-a megelőzhető, és a multi-rezisztens kórokozók általi megbetegedések is sikerrel visszaszoríthatóak.

Az intézetünkben megtartott előadás vezetője a Hartmann–Rico Hungária Kft. és a HandInScan Kft. együttműködése révén egy nyugat-európai színvonalú kézhigiénés oktató és fejlesztő koncepciót ismertetett a résztvevőkkel.

Az elméleti és gyakorlati oktatás tartalmazta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait. Az újfajta képzés során az előadó kitért a minőségirányítási elemekre és bemutatta a helyes kézhigiénés gyakorlatot is, amelynek hatékonyságáról a Semmelweis Szkenner segítségével objektív visszajelzése által győződhettek meg a hallgatók. Ilyen számítógépes kiértékelést és visszacsatolást ezen a területen jelenleg még sehol másutt a világon nem alkalmaznak.

A továbbképzés vezetője ismertette a nosocomiális fertőzések definícióját, a kórházi fertőzések megjelenési formáit, valamint a fekvő- és a járóbeteg ellátásban előforduló nosocomiális fertőzések típusát és gyakoriságát is. Általánosságban áttekintette a kórokozók és a fertőzőforrások széles skáláját, ezt követően pedig kitért a fertőzések gazdasági következményeire is.

Az előadó beszélt az emberi kézbőr felépítéséről és ismertette a kéz szerepét a nosocomiális fertőzésekben, majd elemezte a megelőzés lehetőségeit. Végül a gyakorlatban is bemutatta a higiénés és a sebészi kézfertőtlenítés technikáját.

A továbbképzés végén az előadó részletesen ismertette az alkalmazott elektronikus berendezéseket a kézhigiéne elősegítésére, illetve a kézhigiéne compliance mérésére alkalmas rádiófrekvenciás és kamerás rendszereket. A bedörzsölés technikájának ellenőrzésére szolgáló UV festékkel működő berendezéseket és a videómegfigyeléses módszerrel működő elektronikus eszközöket.

A Budapesti Műszaki Egyetemen fejleszett berendezéssel ellenőriztük a bedörzsölés technikájának eredményét. A készüléket a Semmelweis Egyetem vizsgaberendezésként használja a sebészi bemosakodás ellenőrzésére. Mivel a berendezés az adatok rögzítésére és tárolására is képes, rövidesen visszajelzést is kapunk a kollégák kézfertőtlenítési módszerének eredményességéről.