Az Országos Gerincgyógyászati Központ hazánk egyetlen olyan közfinanszírozott kórháza, amely a gerincbetegségek diagnosztikájának és kezelésének teljes spektrumát átfogja.

A Gerincgyógyászati Társaság 2015. évi Tudományos Ülése

A megszokott helyen, családias hangulatban zajlott az MGT idei tudományos ülése. A konferencia keretében köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Dr. Bálint Gézát, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, nemzetközileg elismert reumatológust, a Magyar Gerincgyógyászati Társaság egyik alapítóját.

A tisztújító közgyűlésen a leköszönő elnök, Dr. Somhegyi Annamária beszámolójából kiderült, hogy a konzervatív kezelés jobbítása érdekében 2012-ben kitűzött célokért folytatott munka sikeresnek bizonyult: a konzervatív kezelés mindhárom hiány területének megoldása (gerincbeteg gyermekek részére iskolai gyógytornász biztosítása, felnőtt gerincbetegek részére a gyógytornászhoz és a pszichológushoz történő jobb hozzáférés biztosítása) szerepel az egészségpolitika homlokterében álló alapellátás-fejlesztés terveiben.

Dr. Varga Péter Pál, elnökA közgyűlés az elnöki és pénztárosi beszámoló elfogadása után egyhangúlag
Dr. Varga Péter Pált választotta meg a Magyar Gerincgyógyászati Társaság elnökévé. Az új elnök méltatta az elmúlt három év eredményeit, majd kitűzte a következő időszak fő céljait, ezek közt a gerincsebészeti licenc vizsga hazai bevezetését: a már működő európai licenc vizsga lefordítása és magyar hatóságokkal való elfogadtatása a feladat. Beszédében kiemelte, hogy a megkezdett munkákat, így a kutatásokat és a sikeres prevenciós tevékenységet folytatni kell.

A tudományos ülés kiemelt témái voltak:

• State of the art: képalkotó diagnosztika
  • State of the art: gerincsebészet
  • State of the art: konzervatív kezelések
  • A gyermek és a prevenció

Előadások:

A gyermek és a prevenció (üléselnök: Somhegyi Annamária)

• A Magyar Gerincgyógyászati Társaság prevenciós programja: helyzetjelentés (Somhegyi Annamária)
  • A gyermekkori gerincdeformitások konzervatív kezelésének buktatói (Orosz Mária)
  • Óvodásokon alkalmazott tartáskorrekciós program hatékonyságának vizsgálata (Tóthné Steinhausz Viktória , Rosta Melinda, Soós Mária, Sió Eszter, Somhegyi Annamária)
  • Szocio-demográfiai jellemzők hatása óvodáskorúak fizikai állapotára (Veres-Balajti Ilona)
  • Flexit – a gyermekkori fokozott kyphosissal járó tartási rendellenességek és gerincdeformitások kezelésére használt mozgásanyag bemutatása (Horváth Nikoletta, Lenkei Beáta, Groma Klára)